Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Fejlesztik a kerékpárút-hálózatot Szabadkán és környékén

2020-06-12
16:34
2020-06-12
17:43
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán csaknem 8, Tompán 3, míg Ásotthalmon 7 kilométer új kerékpárút épült ki az elmúlt időszakban. A projektet a jövőben is folytatni szeretnék.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

2016-ban a kerékpárosok még csak álmodni sem mertek arról, hogy biztonságosan tekerhetnek át Szabadkán. Egy 2017-ben megkezdett határon átnyúló projektnek köszönhetően nem csak ez a probléma oldódott meg, de most már gond nélkül áttekerhetünk Tompára vagy Ásotthalomra is. A két és fél millió eurós IPA-projektnek köszönhetően Szabadkán csaknem 8, Tompán 3, míg Ásotthalmon 7 kilométer új kerékpárút épült ki. A projektet a jövőben is folytatni szeretnék.

A 2017-ben indult projekt általánosan elfogadott célja a határ menti régiók közlekedésének környezetbarát fejlesztése, amelyet a jövőben is folytatni szeretnének. A kerékpárút átszelné az egész várost, valamint a peremvárosokban is bővítenék a hálózatot.

Újhelyi Ákos, projektmenedzser, Szabadka Városi Tanácsának gazdasági ügyekkel megbízott tagja: „Számíthatunk újabb bicikliutakra, amennyiben jóváhagyásra kerül. Jelenleg elbírálás alatt van. A Hajdújárásról kivezető út, amely összekötné Hajdújárást, Királyhalmot, Noszát és Kispiacot.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A kerékpáros közlekedés amellett, hogy köztudottan egészséges, elősegíti az életminőség javulását is. A határon átnyúló program magyar társtelepülése Tompa városa, ahol eddig 3,2 kilométer kerékpárút épült ki, de egy további 4 kilométeres szakasz elkészítése is folyamatban van.

Véh László, polgármester, Tompa, Magyarország: „A projekt célja egy környezetbarát közlekedési mód népszerűsítése. Az egészséges életmódra nevelés és emellett egy biztonságos közlekedés biztosítása a lakóknak. Minden megvalósult. Nagyon jó látni, hogy egyre többen használják a kerékpárutat. Terveznek kerékpártúrákat kihasználva a megépült nyomvonalakat.” 

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ha többen döntenek amellett, hogy autó helyett kétkerekűre pattannak, kisebb lehet a torlódás a határátkelőhelyeken, a levegő pedig tisztább marad. Nem másodlagos az a szempont sem, hogy az ingázók mindennapjait nagyban megkönnyíti a kerékpáros közlekedés - nyilatkozta a Pannon RTV-nek dr. Pásztor Bálint, a VMSZ szabadkai listavezetője.

„Ezek a projektumok teljes mértékben összhangban vannak a jelenlegi európai folyamatokkal, az európai trendekkel. Én azt gondolom, hogy felesleges folyamatosan ecsetelni azt, hogy a kerékpáros közlekedés miért fontos. Környezetvédelem, égésszegmegóvás és sok más szempontból. Az is nagyon jelentős, hogy határon átnyúló projektumról van szó. Tehát a térség mobilitása szempontjából, abból a szempontból, hogy lehet az egyik országban élni, a másik országban dolgozni vagy tanulni. A közlekedést gyakran kerékpárral el lehet majd intézni. Ezt követően meg van egészen a határig az a kerékpárút, amelyen állunk éppen. Azt gondolom, hogy ezek Szabadka szempontjából fontosak.”

Dr. Pásztor Bálint a kerékpárút mellett az Y-ághoz tartozó felüljárók építéséről is szót ejtett. Kiemelte, a felüljárók az év végére elkészülnek, amely a kelebiai mezőgazdászok számára nagyban megkönnyíti majd a földjeikhez való eljutást.

Választások 2020
Újhelyi Ákos
kerékpárút
Szabadka
Kelebia
Tompa
VMSZ

Most

08:15, Frissítve: 08:59

Nem lazít Nyugat-Európa

Franciaországban szombat este 6 órától életbe lépett a meghosszabbított és az egész országra kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom, aminek betartását járőröző rendőrök ellenőrzik.
07:29, Frissítve: 09:42

Fagypont alatt egész nap

Fagyos napok jönnek - figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jeges utakra számíthatunk a napokban. Keddtől várható enyhülés.

Népszerű