Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Felavatták Dudás Gyula szobrát Zentán

2018-10-28
13:51
2018-10-28
17:05
Forrás
Pannon RTV
Felavatták Dudás Gyula szobrát a zentai Városi Múzeum előtti téren. A leleplezett mű ülő pózban ábrázolja a zentai születésű történetírót, aki kiemelten foglalkozott Zenta történelmével.

Az 1861-ben született történetírót ábrázoló bronzszobor Dudás Sándor alkotása. Dudás Sándor, szobrász: „Inkább a munkásságát próbáltam valami módon kidomborítani. Az a gömb a kezében, az Zenta nevének a több nyelven való leírása, tehát magyarul, latinul, németül, szerbül, horvátul, minden nyelven. Ez a lényege, lévén, hogy ő helytörténész volt.

Dudás Gyulának köszönhető, hogy a szélesebb közönség is megismerte Zentát, az itteni történelmi jelentőségű eseményeket - jelentette ki az avatóünnepségen Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere: „Ő volt az első, aki jelentősen tanulmányozta a zentai csata történelmét. Rámutatott a zentai csata világtörténelmi jelentőségére. Neki köszönhetjük, hogy ma ez a csata világhírnévnek örvend.”

Dudás Gyulát Zenta kiemelkedő, meghatározó személyiségekén jelölte meg Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Maradandó értékeket hagyott maga után az utókorra. A legjelentősebb a Dudás-féle Bács-Bodrog vármegye monográfia, amelynek szerkesztője, valamint önálló és társszerzője volt, amely a millennium évében jelent meg két vaskos kötetben, és amelyet digitális adathordozón újra kiadtunk, születésének százötvenedik évfordulójára.”

A projekt a magyar kormány, a szabadkai magyar főkonzulátus, a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásában valósult meg.

Zenta
Dudás Gyula
történész
szobor

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.