Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Felavatták Dudás Gyula szobrát Zentán

2018-10-28
13:51
2018-10-28
17:05
Forrás
Pannon RTV
Felavatták Dudás Gyula szobrát a zentai Városi Múzeum előtti téren. A leleplezett mű ülő pózban ábrázolja a zentai születésű történetírót, aki kiemelten foglalkozott Zenta történelmével.

Az 1861-ben született történetírót ábrázoló bronzszobor Dudás Sándor alkotása. Dudás Sándor, szobrász: „Inkább a munkásságát próbáltam valami módon kidomborítani. Az a gömb a kezében, az Zenta nevének a több nyelven való leírása, tehát magyarul, latinul, németül, szerbül, horvátul, minden nyelven. Ez a lényege, lévén, hogy ő helytörténész volt.

Dudás Gyulának köszönhető, hogy a szélesebb közönség is megismerte Zentát, az itteni történelmi jelentőségű eseményeket - jelentette ki az avatóünnepségen Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere: „Ő volt az első, aki jelentősen tanulmányozta a zentai csata történelmét. Rámutatott a zentai csata világtörténelmi jelentőségére. Neki köszönhetjük, hogy ma ez a csata világhírnévnek örvend.”

Dudás Gyulát Zenta kiemelkedő, meghatározó személyiségekén jelölte meg Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Maradandó értékeket hagyott maga után az utókorra. A legjelentősebb a Dudás-féle Bács-Bodrog vármegye monográfia, amelynek szerkesztője, valamint önálló és társszerzője volt, amely a millennium évében jelent meg két vaskos kötetben, és amelyet digitális adathordozón újra kiadtunk, születésének százötvenedik évfordulójára.”

A projekt a magyar kormány, a szabadkai magyar főkonzulátus, a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásában valósult meg.

Zenta
Dudás Gyula
történész
szobor

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.