Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Felavatták a Szent Mihály-szobrot a Firigyháziak Találkozóján

2021.09.27
10:47
2021.09.28
13:27
Forrás
Pannon RTV
A búcsú és Szent Mihály napja alkalmából megtartották a Firigyháziak Találkozóját. Az eseménynek idén is a Ricze Emlékház adott otthont, ahol átadták a Szent Mihály-szobrot.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Ünnepi szentmisével kezdődött a X. Firigyháziak Találkozója. A misét Horváth Ákos magyarkanizsai káplán celebrálta. Ilyenkor az elszármazottak is szívesen hazalátogatnak.

A törökkanizsai Orosz Erzsébetnek férje és annak családja élt Firigyházán.

„Ezt nagyon szeretem, mivel a férjemnek a szülei ide valósiak voltak, a nagybátyja is itt élt, és nekem ez egy emlék. Sajnos a férjem is meghalt, a nagybátyja is és anyósom is, de a honvágy csak idehúz.”

A találkozón átadták a Szent Mihály-szobrot, amelyet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezett le.

Az alkotást a törökkanizsiai Popović Péter szobrász ajándékozta az emlékháznak.

„Körülbelül két hét alatt készült el, délutánonként csináltam. Az anyaga beton, csemperagasztó, homok, cement és egy kis egyszerű virágtőzeg.”

Habár Firigyháza kis falu, nagy múlttal és hagyománnyal rendelkezik - mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

„Aki bejön ebbe a kis házba, ebbe az udvarba, valahol a gyermekkorának a falusi világát újraéli, valahol mindazok az érzékek visszajönnek, amelyek az én gyerekkoromban és sokunk gyerekkorában ez jelentette a megtartó erőt, a szülőföldet.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A Törökkanizsáért Egyesület 2011 óta szervezi meg a Firigyháziak Találkozóját, amelyet mindig szeptember utolsó vasárnapján tartanak meg.

Újhelyi Nándor, szervező: „Tulajdonképpen minden egyes vagy apró vajdasági település vonatkozásában eltudjuk azt mondani, hogy szükség van egy ilyen közösségmegtartó rendezvényre, eseményre. Az idők folyamán rávilágítottunk arra, hogy bár egy kicsi településről van szó, de igen gazdag múlttal rendelkezik.”

Az eseményen megkoszorúzták Kuppis József hadnagy emléktábláját, majd kultúrműsor és a Bodros tamburazenekar fellépése zárta a találkozót.

Firigyháziak Találkozója
Szent Mihály-szobor
VMSZ
Törökkanizsa
Firigyháza
Újhelyi Nándor
szervező
Törökkanizsáért Egyesület
Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

07:36

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.