Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

2021.05.12
20:51
2021.05.13
07:03
Forrás
Pannon RTV
Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.
Pannon RTV/Csipak Edvin

A temetőben szorgos kezek tartották karban éveken keresztül, télen bedeszkázták a barlangszerű boltívet, így óvták az időjárás viszontagságaitól, azonban a gondozó idős kora miatt ezt már nem tudja vállalni, így kétségessé vált a sorsa. A Vajdaságban ritkaságnak számító szobor nemrégiben a Kishegyesi Értéktár Egyesület tulajdonába került. A tervek szerint restaurálják majd.

A kishegyesi Nyugati temető síremlékei közül 60-70 éve emelkedik ki a Szűz Mária-szobor. Eredete azonban a régebbi időkre nyúlik vissza. A Trianon előtti időkben valószínűleg a falu központjában állhatott, a mai könyvtár előtt. 1920 után attól tartva, hogy lerombolják egy család haza vitte, majd évtizedek múltán került a mostani helyére. Az egyházi dokumentumok egy része ismeretlen okokból elveszett, ezért Szőke Anna néprajzkutató a továbbiakban szabadkai püspökség levéltárában szeretne kutatni.

A szobor és a rossz állapotú kripta tulajdonjoga egy ideig tisztázatlan volt, később viszont a Kishegyesi Értéktár Egyesület tulajdonába került. A helyi önkormányzat is támogatta a Vajdaságban ritkaságnak számító szobor megmentését. Azzal, hogy rendeződött a szobor sorsa az egyesület előtt megnyílt a lehetőség a pályázati forrásokra is, tehát a kalandos történetű Szűz Mária szobor megmentésére irányuló erőfeszítések eredményesnek bizonyulnak.

Kishegyes
Nyugati temető
szobor
Szűz Mária
Kishegyesi Értéktár Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.