Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Felújítják a pravoszláv templomot Torontálvásárhelyen

2020-08-13
19:39
2020-08-15
19:16
Forrás
Pannon RTV
A helyi pravoszláv egyházközösséget mintegy 200 család alkotja. A dél-bánáti településen három templom van: református, katolikus és pravoszláv.

Felújítják a 85 éve fennálló szerb templomot Torontálvásárhelyen. A pravoszláv templomot 1935-ben építették a falu központjában, a református templom mellett helyezkedik el. A 85 éve fennálló szakrális építményen eddig nagyobb beruházások nem történtek. Az idén elkezdett munkálatokat a helyi pravoszláv hívők adományaiból finanszírozzák, és Antalfalva Község is támogatja az építkezést.

Igor Karanović, pravoszláv pap, Torontálvásárhely: „Tervben van a templom teljes külső vakolatának leszedése, egészen a tégláig. Ennek egy-másfél évig kellene így száradnia. Tervben van még a templom tetőszerkezetének komplett restaurálása, a bádog leszedése, a gerendák javítása, a szigetelő terpapír és a rézbádog elhelyezése, valamint a fenti két almakereszt szanálása, és a kereszt helyreállítása is. A kereszt és a tetőszerkezet mellett a templomi harangot is felújítjuk.”

Torontálvásárhelyen a pravoszláv templom sokat jelent minden helyi számára, ezt bizonyítja az is, hogy vannak falubéli magyarok, akik adományukkal hozzájárultak a templom renoválásához. Igor Karanović, pravoszláv pap, Torontálvásárhely: „Ez egy multikulturális hely, Torontálvásárhely példakép lehet, ami az együttélést illeti a nemzetek között, a keresztények és a nem keresztények között, és ez arról tanúskodik, hogy az ilyen együttélés nem lehet akadály a számunkra, hanem egy kincs a modern, 21. században. Meg kell mondanom azt is, hogy vannak falubeli magyarok is, akik az elmúlt hetekben, hónapokban adományaikkal jelentősen hozzájárultak a templom renoválásához.”

Augusztus 19-én van a pravoszláv templom ünnepe.

Torontálvásárhely
Antalfalva
templom
felújítás

Most

Népszerű