Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felújítják a zentai Stevan Sremac Általános Iskolát

2021.10.27
14:46
2021.10.27
16:44
Forrás
Pannon RTV
Az említett és a közelmúltban megújult helyi oktatási intézményeket is megtekintette mások mellett Branko Ružić oktatási miniszter és Vicsek Annamária oktatási államtitkár is.

Az elmúlt időszakban több oktatási intézmény is megújult Zentán. A felújított és felszerelt épületekben színvonalas oktatás folyhat.

Czegledi Rudolf, polgármester: "Itt a kiemelkedő az idén 145 éves Zentai Gimnázium épületének a felújítása, hiszen ott még két másik iskolában megy az oktatás, körülbelül 1000 diákkal naponta, de ugyanilyen fontos az általános iskolák fejlesztése is."

A megújult Thurzó Lajos Általános Iskola a vajdasági magyar oktatásban is nagy szerepet játszik. A távoktatáshoz szükséges tanórák egy részét ott rögzítették.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: "Azt hiszem, hogy minden, ami elhangzott és minden, amit láttunk a mai nap folyamán, az biztosítja azt az együttműködést és azt az összefogást, ami a magyar tannyelvű oktatásnak a támogatása, nem csak az infrastruktúra terén, hanem a Magyar Nemzeti Tanács jelenlétével a jövőben is biztosítani kívánjuk az oktatás fejlesztését."

Pannon RTV

A találkozón dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy folyamatos és jó az együttműködés az oktatási minisztérium és a zentai önkormányzat között.

"A zentaiak pontosan tudják, hogy ez az iskola, ahol most vagyunk, a Thurzó Lajos Általános Iskola milyen állapotban volt néhány évvel ezelőtt. Utolsókból lesznek az elsők, igaz, hogy itt kronológiailag a legrégebbi iskoláról van szó, de a legrosszabb állapotban volt két évvel ezelőttig."

Az elmúlt négy-öt évben jelentős infrastrukturális beruházások történtek az oktatás terén Zenta községben - emelte ki az oktatási miniszter.

Branko Ružić, oktatási miniszter: "Ez a befektetés az Állami Beruházási Iroda részéről a Zentai Gimnáziumba 270 millió dinárt tett ki, amihez a magyar állam 50 millió dinárral járult hozzá. Ennek az iskolának a felújítására az iroda 270 millió dinárt, a Magyar Nemzeti Tanács pedig további 20 vagy 10 millió dinárt adott a felszerelésekre. Emellett bejártuk a Stevan Sremac Általános Iskolát, amely egy újabb szükségre mutat rá, tehát szintén felújításra vár."

A találkozón elhangzott, hogy a Stevan Sremac Általános Iskola felújításához szükséges tervdokumentáció már novemberben elkészülhet.

iskola
felújítás
Zenta
Branko Ružić

Most

Népszerű