Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Felújították a Nyári alkotóműhelyt a topolyai Művésztelepen

2020-10-22
17:18
2020-10-22
17:46
Forrás
Pannon RTV
A kör alapzatú, rusztikus kinézetű, banyakemencés objektum a Topolyai-tó védett övezetének határában található. Topolya községe mintegy 4,3 millió dinárt fordított a projektre.

Festők, kézművesek vehetik ezután birtokukba, és kulturális rendezvényeknek is helyszínt adhat akár nyáron, de télen is a felújított alkotóműhely a topolyai Művésztelepen. Amint elkészült, máris Zsáki István alkotótáborának adott otthont. Csípe Tímea, igazgató, Művelődési Ház, Topolya: „Első körben ez egy művészellátó lesz, tehát olyan hely, ahol a művészek összegyűlnek. Ugyanúgy a formájában is és mindenben igyekeztünk megtartani az eredetit, és attól függetlenül, hogy idegenforgalmi létesítményként is regisztráltuk az épületet, mert úgy gondoljuk, hogy valahol gazdaságilag ez a jövő, mindenképp ennek első körben művészeti és művelődési jelentősége lesz.”

A Művelődési Ház épületegyüttesének kétezer négyzetméteres környékét tavasszal megtisztították, és csaknem 2000 tő orvosi levendulával ültették be, ugyanis az a tervük, hogy a Művelődési Házat önellátó-önfenntartó komplexumként működtessék a közeljövőben. Itt kézműves foglalkozásokat, levendulaszedő akciókat szerveznének, de natúr kozmetikumokat és levendulából előállított gasztronómiai termékeket is előállítanának. Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „A Művésztelep felújítását 2014-ben kezdte meg az önkormányzat. Ebben az évben egy IPA-határon átnyúló projektumnak a keretein belül 140 ezer eurót fordítottunk a főépület felújítására. Ezt a projektet Jánoshalma Város Önkormányzatával közösen tudtuk megvalósítani. A Művésztelep azóta már több rendezvénynek, alkotótábornak adott otthont. Idén 4 millió 350 ezer dinárt tudtunk előirányozni a melléképület, azaz az alkotóműhely felújítására.”

A Művésztelep Topolya Község idegenforgalmi kínálatában fontos helyet tölt be, hiszen a művészek részére is kellemes alkotóhelyszínt fog jelenteni.

Nyári alkotóműhely
művésztelep
Topolya
felújítás
Csípe Tímea
Szatmári Adrián

Most

19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.