Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Fennállásának 50. jubileumát ünnepli a törökfalui Szent Gellért-templom

2022.09.24
12:15
2022.09.24
16:12
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a törökfalui Szent Gellért-plébániatemplom. Az esemény alkalmából ünnepi műsorral készültek a szervezők.

A helyi Százszorszép Művelődési Egyesület adott otthon az ünnepi műsor keretében fellépő kelebiai Tarabuka családi kórus előadásának.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az évfordulóra elkészült a Molnár József által írt a Szent Gellért-templom múltjáról, jelenéről szóló kiadvány. A kötet több mint 30 év kutatói munka eredménye. Az 500 példányszámban megjelent kötethez a helyi lakosság is hozzájárult, hiszen visszaemlékezéseik és fényképeik által telt meg tartalommal.

„Törökfaluról nincsen, a templomról meg végképp nincsen semmilyen írásos formában kiadott kiadvány, csak az interneten keresztül. Most decemberben látom, hogy bejutott a Vajdasági Értéktárba is a templom és így lassanként kezdtük összegyűjteni."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kormányos Zoltán tíz éve szolgál papként a Szent Gellért vértanú püspök nevét viselő istenházában. Az elmúlt időszakban rekonstrukciós munkálatok sokasága valósult már meg támogatások segítségével.

„Már a második évben is, akkor még a plébániaépület a paplakkal, majd aztán fokozatosan, ahogy voltak különböző községi illetve tartományi pályázatok, amiket sikerült megnyerni, úgy maga a templom is megújult. Kívülről is újra lett meszelve, a cserép is ki lett cserélve."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ahhoz, hogy a magyarság megmaradása és fejlődése továbbra is biztosítva legyen a városi és falusi közösségekben egyaránt, nélkülözhetetlen, hogy a népszámláláson megvalljuk magyarságunkat - mondta Fremond Árpád. Ezzel biztosíthatjuk jövőnket és ezzel hívhatjuk fel a figyelmet arra, hogy összetartozunk, és itt vagyunk - tette hozzá a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

„Fontos, hogy most itt a népszámlálás során mindenki megvallja a nemzeti hovatartozását, illetve fontos az, hogy nyilatkozzanak az emberek arról is, hogy ők a katolikus valláshoz, vagy esetleg más valláshoz tartoznak. Erre külön a biztosoknak rá kell kérdezni, nem kötelező válaszolni ezekre a kérdésekre, viszont mi arra buzdítunk mindenkit, hogy bátran vallják meg a magyarságukat is és vallják meg vallási hovatartozásukat is. Fontos ez a megmaradásunk szempontjából."

A 800 fős hívőközösséget összetartó törökfalusi Szent Gellért-plébániatemplom az egész hétvégén ünneplőbe öltözve várja a falu lakosságával együtt ünnepelni vágyó hívőket.

 

 

 

Szent Gellért-templom
Százszorszép Művelődési Egyesület
Kormányos Zoltán
Fremond Árpád

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű