Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

A fertőzöttek tömeges fogadására készítik fel az újvidéki vásárcsarnokot

2020-03-27
13:50
2020-03-27
18:00
Forrás
Pannon RTV
Miután a napokban feltakarították és fertőtlenítették az objektumot, ma elkezdődött az ágyak felállítása. A vásárcsarnok kapacitása körülbelül ezer hely.

Az ágyakat katonák és fiatal újvidéki önkéntesek állították fel. Az Újvidéki Vásár Master csarnokában mintegy 600 fekvőhelyet szereltek fel, szombaton pedig további 500 kerül elhelyezésre egy másik csarnokban. A higiéniai szükségletek ellátására Újvidék város biztosít további mobil zuhanykabinokat és toaletteket. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere választ adott arra is, hogy miért éppen a vásárcsarnokot választották ki erre a célra: „A legjobb kapacitással rendelkezik. Látják, mennyi irányból be lehet jönni, és azt is látják, milyen itt az infrastruktúra? Ez a csarnok mellett, mint a Szerb Katonaság képviselője is elmondta, van az 1-es csarnok is, melyet holnap kezdünk felállítani.”

A vásár csarnokaiban kialakított tér olyan páciensek számára lesz előlátva, akik nem igényelnek intenzív kezelést. Ezáltal a kórházakat szeretnék tehermentesíteni, egyben izolálni is azokat, akik betegek. Mint Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, a 13 új vajdasági fertőzött közül 5 egészségügyi munkás, 8 pedig otthoni barátkozás által adta át egymásnak a vírust: „Ebben a pillanatban a rendelkezésünkre álló kapacitásokkal csak akkor tudunk megbirkózni a járvánnyal, ha hallgatnak arra, amit mondunk. Az üzenet pedig nagyon világos: maradjanak otthon!”

Az itt elhelyezett betegeknek biztosítva lesz a megfelelő egészségügyi ellátás és étkezés. Kilences csoportokban lesznek elválasztva egymástól az ágyak válaszfallal. Biztosítanak kis szekrényeket a személyes tárgyak raktározására, és mindenkinek külön ruházatot - mondta el Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter: „Itt az élet katonai szabályok szerint lesz megszervezve. Mindenkiről, aki ide jön, gond lesz viselve, de én mindannyiukat, Újvidék polgárait, Vajdaság minden polgárát, mivel ez elsősorban Vajdaság lakosai számára van előlátva, megkérem, hogy erre ne kerüljön sor.”

A megelőzés érdekében az Egészségügyi Minisztérium és a Titkárság is részletes higiéniai utasításokat tesz közé a honlapjaikon. Az internetkapcsolattal nem rendelkezőknek nyomtatott formában is eljuttatják.

Újvidék
vásárcsarnok
karantén
koronavírus
Aleksandar Vulin
Miloš Vučević
Zoran Gojković

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.