Ugrás a tartalomra
A rendezvény szórólapja
Pannon RTV

Fiákeros felvonulással ünneplik a bunjevácok a Dužijancát Szabadkán

2018-08-09
15:53
2018-08-09
16:43
Forrás
Pannon RTV
Hálaadó misével kezdődik a Dužijanca augusztus tizenötödikén, szerdán a Szent Mihály Ferences templomban Szabadkán, reggel kilenc órakor.

A bunyevácok nemzeti ünnepén délután díszes, fiákeros felvonulást tartanak majd a Bunyevác Maticától a Városházáig, ahol a díszteremben este 7 órakor ünnepi díszülés lesz. Szabadka főterén ezután tamburazenekarok kíséretében közös kóló, a Bandašicino kolo veszi kezdetét, ami a búzából font koszorút, az egységet kívánja szimbolizálni.

Suzana Kujundžić Ostojić, elnök, Bunyevác Nemzeti Tanács: „Örömömre szolgál, hogy meghívhatok minden szabadkai polgárt, minden bunyevácot és minden más nemzetiségű személyt is, akikkel ezen a tájon együtt élünk a Dužijancára. Sokan ismerik ezt az elnevezést, ugyanis ez az új búzából készült kenyér ünnepe, tehát az aratás végét ünnepeljük. A termés, a termékenység és a közösségünk egységének ünnepe. A Bunyevác Nemzeti Tanács ezt a napot választotta nemzeti ünnepének is, hiszen a Szerbiában érvényes törvények alapján minden nemzeti közösség négy nemzeti ünnepre jogosult. Ez pedig a mi ünnepeink egyike. Fontos és kedves ünnepünk.”

 

Dužijanca
Szabadka
bunjevác

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.