Ugrás a tartalomra
A rendezvény szórólapja
Pannon RTV

Fiákeros felvonulással ünneplik a bunjevácok a Dužijancát Szabadkán

2018-08-09
15:53
2018-08-09
16:43
Forrás
Pannon RTV
Hálaadó misével kezdődik a Dužijanca augusztus tizenötödikén, szerdán a Szent Mihály Ferences templomban Szabadkán, reggel kilenc órakor.

A bunyevácok nemzeti ünnepén délután díszes, fiákeros felvonulást tartanak majd a Bunyevác Maticától a Városházáig, ahol a díszteremben este 7 órakor ünnepi díszülés lesz. Szabadka főterén ezután tamburazenekarok kíséretében közös kóló, a Bandašicino kolo veszi kezdetét, ami a búzából font koszorút, az egységet kívánja szimbolizálni.

Suzana Kujundžić Ostojić, elnök, Bunyevác Nemzeti Tanács: „Örömömre szolgál, hogy meghívhatok minden szabadkai polgárt, minden bunyevácot és minden más nemzetiségű személyt is, akikkel ezen a tájon együtt élünk a Dužijancára. Sokan ismerik ezt az elnevezést, ugyanis ez az új búzából készült kenyér ünnepe, tehát az aratás végét ünnepeljük. A termés, a termékenység és a közösségünk egységének ünnepe. A Bunyevác Nemzeti Tanács ezt a napot választotta nemzeti ünnepének is, hiszen a Szerbiában érvényes törvények alapján minden nemzeti közösség négy nemzeti ünnepre jogosult. Ez pedig a mi ünnepeink egyike. Fontos és kedves ünnepünk.”

 

Dužijanca
Szabadka
bunjevác

Most

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.