Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A filmforgatás rejtelmeit tárták fel Magyarkanizsán

2020.07.08
12:52
2020.07.08
16:18
Forrás
Pannon RTV
Több mint 20 fiatal vett részt a Filmes Táborban Magyarkanizsán. A táborozók megismerkedhettek a filmforgatás rejtelmeivel elméleti és gyakorlati szinten is.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Elméleti oktatással kezdődött a nap, Vranić Váradi Lívia és Pusztai Virág ismertette meg a fiatalokat a filmtörténettel, valamint bepillantást nyerhettek a filmszakmába. Ezután a táborozók csoportokat alakítottak és elkezdték tervezni saját filmjeiket.

Harmat Csongor rendezőként próbálta ki magát.

„Érdekelnek a filmek, szeretek filmet nézni, szeretek moziba járni és néha vannak olyan ötleteim, amik nagyon érdekesek lennének mozivásznon is levetítve.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A táborozók egy része a magyarkanizsai Népkertet választotta a forgatás helyszínéül, ahol egy turisztikai jellegű filmet igyekeztek elkészíteni.

Rózsa Heléna, résztvevő, Tóthfalu:

- Operatőrként tevékenykedek, és eddig nagyon tetszik.
- Miket sikerült eddig megtanulni?
- Azt, hogy hogyan kapcsolom be a kamerát, hogyan indítom el a felvételt.
- Nehéznek tűnik az operatőri munka?
- Eddig nem, de szerintem majd az lesz.

 

Pannon RTV/Molnár Ádám

A fiatalokkal három csoportvezető foglalkozott, Csubrilo Zoltán, Toldi Gergő és Csendír Viktor.

Csendir Viktor, főszerkesztő, Info TV: „Elsősorban a tábor résztvevőinek bemutattam a kameramozgást, a kamerát egy kicsit, elmagyaráztam mi mire való, hogyan kell beállítani a kamerát, hogyan kell használni, hogyan gondolkodik egy operatőr, és hogy találják ki, hogy ez valójában hogy fog zajlani, hiszen ezt a filmet végül ők fogják elkészíteni, én csak segíteni fogok ebben.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tábor szervezői elsősorban a 10-14 éves korosztályt célozták meg.

Forró Lajos, szervező, Magyarkanizsa: „Csoportokra osztva a gyerekek filmeket készítenek, majd ezeket meg is nézik, és a szakemberek segítségével elemzik, megkapják a díjukat, az oklevelüket a táborban való részvételért.”

A részvétel ingyenes volt, létrejöttét a magyar kormány támogatta.

Magyarkanizsa
film
forgatás
filmes
tábor
szereplés
forgatókönyv
rendezés
operatőr

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.