Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Földbe gyökerezett és fatörzzsé változott turulmadár őrzi majd az újvidéki ártatlan áldozatok emlékét

2021.02.11
14:50
2021.02.11
16:24
Forrás
Pannon RTV
Már az idén méltó emlékhelye lehet a tartományi székvárosban az 1944/45-ös újvidéki ártatlan áldozatoknak. Több éves tárgyalás után sikerült elérni, hogy a munkálatokat a város költségvetéséből finanszírozzák.
Pannon RTV/Juhász Andrea

Földbe gyökerezett és fatörzzsé változott turulmadár lesz a jelképe és emlékszobra az újvidéki ártatlan áldozatnak, akiket 1944/45-ben végezték ki.

Az emlékmű fehér márványkőből készül Szilágyi László szobrász terve alapján.

„Az ősképmadarakat is faragom, az ősképeimet és az ősemlékeimet, egy cikluson dolgozok egész életemen át, ezek a madarak közel állnak a turulmadárhoz, így ilyen módon megértem a témának és a szobornak a nehézségét, soha nem dolgoztam ilyen nehéz szobron, mert hatezer áldozat van, és a rokonat is, ha számoljuk, még nem éreztem ekkora terhet.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A Városi Képviselő-testület 2019-ben szavazta meg, hogy a szobor elkészítését és az emlékhely kialakítását a költségvetésből pénzeljék. Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki városi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, hogy egy nehéz tárgyalási időszak után ez mérföldkövet jelent a célok elérésében.

„Mindazok a célkitűzések, amelyek a városi szervezetünk programjában benne vannak, hosszabb időszakra szólnak, és ez is egy olyan programelem, amit már évek óta tervezünk, amin évek óta dolgozunk, az idén eljutottunk oda, hogy a szerződés megvan a művész úrral.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A tervek szerint a szoboravatásra nyáron kerülhet sor – mondta Kiss Gyula, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki frakcióvezetője.

„El kell végezni a talapzat, az alap és a környezet rendezési tervének a kidolgozását, majd ezt szintén megpályáztatni közbeszerzés által, és akkor tudják a kivitelezők a teljes formájában kialakítani.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

Az újvidéki ártatlan áldozatok emlékműve a tartományi székvárosban a Limán 4 és a Telep városrész közötti parkban kap helyet.

Újvidék
emlékhely
ártatlan áldozatok
Vicsek Annamária
Szilágyi László
szobrász

Most

09:58, Frissítve: 11:36

Útlezárások több városban és településen

Újabb útlezárás van Szabadkán is, és várható az egész nap folyamán a gazdák elmondása szerint. Amennyiben időközben kedvező döntést hoznak az illetékesek, akkor felhagynak az útlezárással.
09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű