Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Folytatódik a szabadkai Gerontológiai Központ klubjainak felújítása

2020.07.07
14:00
2020.07.07
16:03
Forrás
Pannon RTV
A Központ kettes után hamarosan elkezdődhet a Bajnát idősek klubjának teljes átalakítása, elsősorban az épület energiahatékonyságának növelése céljából.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szabadkai Bajnát gerontológiai klubot három évtizede alapították, azóta nem végeztek jelentősebb felújítást az épületen. A Harcosok Sorakozója lakótelephez közeli klubot a környékbeli idős polgárok naponta igénybe veszik. Van itt számukra minden - emelte ki Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója.

„Ebéd, pedikűr, manikűr, mosás, vasalás, művelődési és szórakoztató programok, amiket a klub házigazdái vagy háziasszonyai szerveznek, mint például a kiállítások, műhelymunkák, vagy a kirándulások.”

A mostani lesz a klub első, teljes körű felújítása. A Bajnát gerontológiai klubnak mintegy 1500 felhasználója van. A most megvalósuló projekt célja, hogy energetikailag hatékonyabbá tegyék az épületet. Épp ezért valamennyi nyílászárót, az ablakokat és az ajtókat is ki fogják cserélni. A beruházás összértéke csaknem 5 millió 400 ezer dinár, ennek 70 százalékát az Energetikai és Bányászati Minisztérium pénzeli, míg a fennmaradó 30 százalékot a szabadkai városi önkormányzat.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A tetőszerkezet és a falak átalakításánál is a legújabb technológiák alkalmazásával az energiahatékonyság növelésére törekednek majd. A klub a felújítás alatt is fogadja az idős polgárokat. Amíg az épület két szárnya közül az egyikben a munkálatok folynak, addig a másik nyitva lesz. Most írják ki a közbeszerzési pályázatot, az átépítés a nyár végén kezdődhet el, és a tervek szerint az ősz folyamán már be is fejeződik.

Ez már a második közös projekt, amit a szabadkai Gerontológiai Központ az illetékes minisztériummal közösen valósít meg. Stevica Deđanski, a Bányászati és Energetikai Minisztérium államtitkára szerint az energiahatékonyság fejlesztésének különösen jelentős szerepe van.

„Ennek hatása a pénzben kifejezett megtakarítás, a másik fontos dolog pedig a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, ami a Szerb Köztársaság kötelezettsége is, mivel az előlátott tervek alapján éves szinten egy százalékkal kell csökkentetnünk a CO2 kibocsátást. Ezen dolgozunk, és ebben kell együttműködnünk a helyi önkormányzatokkal.”

Szabadka élen jár az ezzel kapcsolatos pályázatokon való részvételben. Az energiahatékonyság növelése fontos feladat és ezt a szabadkai önkormányzat kiváló módon felismerte - tette hozzá az államtitkár.

Gerontológiai Központ
klub
Szabadka
felújítás

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű