Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Gázfűtésre tért át a kishegyesi központi óvoda

2021.06.07
13:05
2021.06.07
15:42
Forrás
Pannon RTV
Az energiatakarékos fűtési rendszer kialakítását a környezetvédelmi minisztérium támogatta.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Két új kazánnal gazdagodott a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézményhez tartozó kishegyesi központi óvoda. A beruházást 745 ezer dinárral támogatta a szerb környezetvédelmi minisztérium.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az óvodában három óvodás és egy bölcsődés csoport jár, összesen 80 gyerek. A fűtést eddig gázolajjal működő kazánnal oldották meg, ezt váltja fel a két új, nagy kapacitású gázkazán, a felszerelésük már megtörtént. Csak a mérőállomás elhelyezése maradt hátra. Janó Mária, igazgató, Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény, Kishegyes: „Eddig az óvodánkban egy régi típusú kazánnal fűtöttünk, ami gázolajjal működött, és ez igen költséges fűtési mód volt, úgyhogy nagyon örültünk, amikor lehetőség mutatkozott arra, hogy ezt a gázfűtést bevezessék ide a központi óvodába is, ebből kifolyólag mi jelentős költségmegtakarításra számítunk, ami az energiatakarékosság szempontjából is nagyon fontos.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az új, energiatakarékos fűtési rendszer a környezetvédelmi minisztérium kazáncsere projektjén belül valósulhatott meg, amelyre a helyi önkormányzat pályázott. Sándor István, alpolgármester, Kishegyes: „Főleg a covid-helyzet mutatott arra rá, hogy az óvoda mint intézmény nem tudta pontosan mennyi fűtőolajat kell, hogy berendeljen, hiszen nem lehetett tudni, hogy mikor lesz oktatás, és mikor nem, ezért a gázkazánnal automatikussá válik a fűtés, olcsóbb lesz a fűtés, környezetkímélő lesz a fűtés, illetve jobban tervezhető, hiszen amikor szükség van, csak akkor fognak működni a kazánok, ezáltal nem kell azt a procedúrát végigvinni, hogy folyamatosan megrendeljék a fűtőolajat.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az előző években a központi óvoda épületén már kicserélték a nyílászárókat, illetve elvégezték a hőszigetelést. A tervek között szerepel az óvoda tetőszerkezetének cseréje, illetve a kishegyesi gazdászati óvodát is szeretnék gázfűtésre kapcsolni.

óvoda
Kishegyes
gázfűtés
Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény
kazán
Környezetvédelmi Minisztérium

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű