Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Giaufret és Bakić megtekintette a békovai szemétlerakót

2022.12.09
15:10
2022.12.09
18:16
Forrás
Pannon RTV
Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségvezetője ma a békovai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft-t tekintette meg Stevan Bakićtyal, Szabadka polgármesterével.

Ezután pedig Szabadkán 44, a délszláv háborúk során Szerbiába menekült, családnak adták át új otthonuk kulcsát.

Az Európai Uniónak köszönhetően a Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft. felépítésével és felszerelésével Szabadka egy olyan korszerű létesítménnyel gazdagodott, amelynek köszönhetően felszámolhatóvá válik minden illegális szemétlerakó Szabadka Város területén - mondta Stevan Bakić, Szabadka polgármestere.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Ma megígértem, hogy az önkormányzat a Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft-val együttműködve jövőre 100 százalékosan feldolgozza a hulladékot a város területén, és így a Sándor helyi közösségében lévő szeméttelep feledésbe merülhet, a múlt részévé válhat.”

Az Európai Unió 20 millió euróval járult hozzá a szemétlerakó felépítéséhez, amely összesen 24 millió euróba került.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségvezetője: „Nagyon várom, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérhessem a önkormányzat és a közösség erőfeszítéseit itt Szabadkán és a szomszédos községekben, annak érdekében, hogy lecsökkentsék és felszámolják az illegális szemetelést, valamint, hogy ezt a létesítményt a lehető legjobban kihasználják.”

Az EU szerbiai küldöttségvezetője Szabadka polgármesterével ezután megtekintette a Regionális Lakásépítési Programnak köszönhetően megépült lakásoknak, amelyeket a délszláv háború során Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból Szerbiába menekült családoknak adnak.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „A projektnek köszönhetően 32 lakásban menekült státusszal rendelkező családok fognak élni, 12-ben pedig azok, akik a jövőben a szociális lakásszolgáltatás felhasználói lesznek.”

Az EU partnereivel együttműködve mintegy 196 millió eurót fektetett be az elmúlt években a lakásépítési programokba, amelyekkel a menekülésre kényszerült családokat segítették - mondta Giaufret.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségvezetője: „Ezekkel az törekvésekkel már 6600 lakóegységet építettünk. Nagyon közel vagyunk már a célhoz, amely 7548 lakást jelent azok számára, akik a 90-es években elhagyták hazájukat.”

Ezután a tisztségviselők 44 családnak átadták a lakások kulcsát. Továbbá hozzátették, idén még 50 menekült család költözhet be új otthonába.

Emanuele Giaufret
Stevan Bakić
Békova
Regionális Hulladékgazdálkodási Központ
Szabadka

Most

07:03, Frissítve: 10:51

Kétnapos EU-csúcs kezdődik Brüsszelben

Az állam- és kormányfők találkozójának egyik fő témája az illegális bevándorlás lesz, ugyanis tavaly, csaknem annyi migráns érkezett az unió területére, mint a rekordnak számító 2015-2016-ban.

Népszerű