Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Gömbkőrisek kerülnek a kivágott fák helyére

2020-01-22
14:52
2020-01-22
16:43
Forrás
Pannon RTV
A palicsi természetvédelmi területhez tartozó Hegedűs József utcában 46 gömbkőrist ültet a Palics-Ludas Közvállalat.

Ugyanakkor megkezdték a védett, de már veszélyessé vált és kivágott kocsányos tölgyek pótlását is. A palicsi Nagypark szélén húzódó Hegedűs József utcában az elmúlt két-három évben távolították el az elöregedett fasort, amely már veszélyeztette a járókelőket. Most a Palics-Ludas Közvállalat 46 facsemetét ültet a helyükre. A Tartományi Természetvédelmi Intézet feltételeinek megfelelően őshonos fajtát választottak.
Tanja Jotanović, tájépítészmérnök: „Ide egy kőrisfaját terveztünk ültetni, illetve már ültetjük. Ez egy gömb lombozatú fa, a mecsek gömbkőris, amely rendkívül dekoratív, ezért megfelel ebben a környezetben, hiszen ez a hely a Nagypark bejárata is egyben.”

Pannon RTV

Az utcában húzódó földalatti csövek és vezetékek miatt betongyűrűkbe ültetik a facsemetéket, amelyek 1 méter mélyen korlátozzák a fák gyökereinek oldalirányú növekedését. Ezzel megóvják a mintegy 80 centiméter mélyen lefektetett vezetékeket. A közvállalat ugyanakkor megkezdte az elöregedett és kivágott kocsányos tölgyek pótlását is.
„Ott is elültettünk öt kocsányos tölgyfa csemetét, mégpedig a Bartók Béla és a Petőfi Sándor utcában, valamint a Magyar László tér pedig dekoratív növényekkel és néhány őshonos fafajtával újult meg.”

Az elkövetkező hónapokban a Palics-Ludas Közvállalat folytatja a Nagypark felújítását, és még idén megkezdik a Hegedűs József utca másik oldalának fásítását is.

gömbkőris
Palics
faültetés

Most

16:39, Frissítve: 16:45

Brnabić Lajčakkal egyeztetett

Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Ana Brnabić szerb kormányfő.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.