Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ha Nagykikinda, akkor fülesbaglyok

2022.11.26
08:57
2022.11.26
18:03
Forrás
Pannon RTV
Közel kétszáz erdei fülesbaglyot számláltak meg Nagykikinda központjában a Szerbia Madártani és Madárvédelmi Egyesületének munkatársai.

Az esemény a település hagyományos novemberi Bagolyfesztiváljának a legérdekesebb része.

A helybeli és a környékbeli iskolák diákjai is figyelemmel kísérték a szakemberek munkáját. A számos baglyokkal kapcsolatos rendezvénynek köszönhetően a nagykikindai gyerekek jól ismerik ezt a rendkívül hasznos madarat.

Varga Karolina, diák: "Azért fontosak, mert Nagykikindának a jelképe a bagoly és vadásznak is, meg édes állatok, érdekesek."

Kocsis Marko, diák: "A fákon, és eszi az egereket, bírja körbe fordítani a fejét."

2006-ban a madártani egyetemisták hívták fel a közvélemény figyelmét arra, hogy a Nagykikinda főterén évről-évre több száz erdei fülesbagoly telel.

Milan Ružić, a Szerbia Madártani és Madárvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója: "Vajdaságban jól tudjuk, hogy minden nagyobb településen, szinte minden faluban léteznek telelőhelyek a baglyok számára, évtizedek, sőt évszázadok óta. Sajnos Vajdaság erdőkben szegény vidék. Mi például most egy olyan községben vagyunk, ahol az erdős terület egy százalék alatt van. A madarak bekényszerülnek a településekre, tetszik az nekünk, vagy sem."

Egy évvel ezelőtt 150 erdei baglyot számoltak meg.

Barkóczi Vilmos, a Szerbia Madártani és Madárvédelmi Egyesületének munkatársa: "Ma több mint 190 erdei fülesbaglyot számoltunk össze, ami átlagban ugyan kevesebb, mint amennyi szokott, de ez is eléggé szép szám, ahhoz képest, amennyi nyugat-Európában, ugyanilyen parkos részekben számlálható össze"

A Töknapok mellett a Bagolyfesztivál a bánáti város legnagyobb idegenforgalmi rendezvénye. A külföldi vendégek is kíváncsiak a bagolytelelőre.

Jasmina Milankov, Nagykikinda Turisztikai Szervezetének ügyvezető igazgatója: "Immár 11. éve, hogy novemberben megszervezzük a Bagolyfesztivált. Minden évben több gyerek vesz részt a rendezvényen, több iskola kapcsolódik be. Ez is azt bizonyítja, hogy ennek a rendezvénynek van jövője, hiszen résztvevői a fiatalok. Az idén 13 csapat vett részt a baglyokkal kapcsolatos tudásfölmérő versenyen, ami a legtöbb eddig."

A múzeumban megtekinthető a baglyokról szóló kiállítás, de a gyerekek is minden évben készülnek erre a napra.

Volás Czibula Leonóra, tanár: "Nagyon büszke vagyok a diákjainkra, mert sikerült mozgósítani az alsós és felsős tanulókat is. Úgyhogy sajátkezű munkákat csináltak, természetes anyagokból főleg. Tehát saját ötlet alapján. Volt, ami kicsit ügyetlenebb, ügyesebb – de épp ez a szépsége ennek a manifesztációnak, hogy mindenki sikerült mozgósítani az iskolából."

Az erdei bagoly állományát Vajdaságban harmincezer egyedre becsülik. Ekkora madárpopuláció évente mintegy 25 millió rágcsálót fogyaszt el.

Nagykikinda
fülesbagoly
számlálás
Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület

Most

11:32

Vasárnap kezdődik a Házasság hete

Vasárnap kezdődik a Házasság hete programsorozat Magyarországon. A szervező egyházak és civil szervezetek egy héten át közel ötven településen száznál több programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire.

Népszerű