Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hagyományos disznótort tartottak Tiszaszentmiklóson

2021.11.27
15:39
2021.11.27
16:48
Forrás
Pannon RTV
Finom illatok lengték be a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület új székházát. Hagyományos disznótort tartottak, immáron hatodik alkalommal.

A sült vér, sült szalonna, májfasírt és a káposztasaláta mellől nem maradhatott el a frissen töltött hurka és kolbász sem, de a fazekakban savanyú leves is főtt.

A tor a disznó leölésével kezdődött. Ezután a pörkölése, majd a szétbontása következett. Pálinka és jó zene nélkül nincs disznótor, legalább is nem az igazi - mondják a helyiek.

A romániai Dettáról is érkeztek vendégek. Az ő asztalukon kolbásztöltés zajlott. Szabó Ferenc arról mesélt stábunknak, mire kell leginkább odafigyelni ilyenkor.

Szabó Ferenc: "A bél ne legyen túl kemény, mert akkor a kolbász lehet, hogy kireped. A béltől is nagyon sok dolog függ. A lényeg az, hogy egyenletesen legyen elosztva a töltelék a bélben. A bél hosszúságtól vagy a házigazda kérésétől függ a kolbász hossza. A fűszerezés is ehhez hozzájárul, hogy friss kolbászt készítünk vagy füstre való kolbászt készítünk. Mi most itt, Tiszaszentmiklóson házilag sült kolbászra készítjük az anyagot."

Pannon RTV

Az asszonyok keze alatt is forrt a munka. Az ő feladatuk volt a reggeliről és az ebédről gondoskodni. A hagyományos reggeli sült vérből, szalonnából és májfasírból állt, míg ebédre a betöltött hurka és kolbász került terítékre, de savanyú leves is készült.

Hajnal Erzsébet: "A savanyú levesbe nagyon sok hagyma kell, ilyen-olyan apróság, ami van a disznóban, mája, szíve, zúzája, mindent teszünk bele, darab húsokat, zöldség, sárgarépa. Amikor megfől teszünk bele rizsát. Ez ezzel megy, a hurkával, a kolbásszal és a savanyú levessel. Ez a disznótori."

A disznótor iránt évről-évre nagy az érdeklődés.

Pannon RTV

Törtei János, aPiros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke: "Ennek a rendezvénynek a mottója, hogy főzzünk, süssünk egy fedél alatt, mivel, hogy van egy tökéletes fészer, ahol lengyelek, magyarok, szerbek, románok együtt vannak, de hívtuk még a romákat is, csak ők lemondták, de kipótolják őket a roma zenészek."

A disznótor azért volt különleges a tiszaszentmiklósiak számára, mert immáron a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület új székházában szervezték meg. A rendezvényen a helyi óvodások és alsós iskolások külön erre az alkalomra készített rajzait is kiállították.

disznótor
Tiszaszentmiklós
hús

Most

16:40, Frissítve: 17:51

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 18:55

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Augusztus 13-án, szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.

Népszerű