Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hamarosan teljesen megújul a zentai Jézus Szíve templom

2022.01.23
14:43
2022.01.23
19:53
Forrás
Pannon RTV
Lassan a végéhez ér a zentai Jézus Szíve templom külső felújítása. Ebből az alkalomból hálaadó szentmisét tartottak délelőtt. A felújítást a magyar kormány támogatja.

Sokan ellátogattak a vasárnap délelőtti szentmisére Zentán, a Jézus Szíve templomba. A hívek örülnek, hogy templomuk új arculatot kapott. Jablonszky Vera, Zenta: „Nagyon szeretek ide járni, nagyon jól érzem itt magamat. A templom kívülről csodálatos, belülről is csodálatos.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Prokopp Mária, művészettörténész elmondta, egy különleges templomról van szó. „Nagyon szép a világítás, a nagyon sok ablak, ami színes üvegablak volt az eredeti gótikába. 1896-ban szentelték fel, a millenniumi évében, tehát valóban egy reprezentatív templomnak készült.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A neogótikus stílusban épült templom Szerbia legnagyobb működő orgonájának ad otthont. Ezt egyébként tartományi és önkormányzati támogatásból sikerült felújítani. A templomon zajló felújítások egyébként lassan egy évtizede tartanak. Rácz Szabó István, koordinátor, Jézus Szíve-plébániatemplom, Zenta: „Ez már több éve zajlik, pár évvel ezelőtt fűtést, szigetelést, padok felújítását végeztük el. Illetve az elmúlt évben köszönve a Magyar Kormány és az MNT támogatásának megújult a templom külseje.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A templom külső részén felújították a csatornarendszert, de megtörtént a festés és a nyílászárok cseréje is. Szigetelték is az épületet. Czegledi Rudolf, polgármester Zenta: „Úgy érezzük, hogy a vallási épületek minden téren fontosak a közösség megerősítésére, közösség megmaradásához. Ezért a jövőbe is erőt fogunk fektetni arra, hogy ezek az objektumok megfelelő külsővel tudják fogadni a hívőket.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szentmise végén Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tartott ünnepi beszédet, amelyben megköszönte a majdnem egy évtizedes erőfeszítést a templom megóvása kapcsán. „Némi túlzással azt mondhatná az ember, hogy a templom szebb mint újkorában, ha nem is igaz, az mindenféleképpen igaz, hogy talán komótosabb, kényelmesebb.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács 120 millió forinttal támogatta a templom felújítását.

Zenta
Jézus Szíve Templom
szentmise
Pásztor István
Czegledi Rudolf

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű