Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Hamuvá vált a Postakopó

2020-09-24
11:49
2020-09-24
16:22
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 300 hektárnyi terület égett le a Törökbecsétől 6 kilométerre található Sóskopó Speciális Természeti Rezervátum 976 hektárnyi területéből.

A pusztítás szerdára virradóra a Postakopón történt, amely teljes egészében a tűz martalékává vált. Az eddig tisztázatlan okokból keletkező tüzet a természetvédelmi őrök észlelték kedd éjfél körül. Azonnal riasztották a helyi tűzoltóságot. Gyorsan a helyszínre érkeztek.

Bitó Ottó, természetvédelmi őr: „Riasztottuk a helybeli tűzoltóságot, aki két kocsival jött ki a terepre. Mi kértük még egy pár barátnak a segítségét, és akkor amikor felbecsültük, hogy ilyen nagy tűz keletkezett itt Postakopón, riasztották a Novo Miloševo-i még két tűzoltó kocsit. Négy terepjáróval próbáltuk eloltani ezt a tüzet, de mivel víz nélkül maradtunk és két óra hossza nagy erőbefektetésből nem kaptunk semmi eredményt, öt óra hossza alatt az egész Postakopó elejétől végig, és ez a gyep ami a Postakopó és a Sóskopó között van, ami látható mögöttünk, ez mind elégett. Csak a nagy szerencsének köszönhetjük, hogy a Sóskopó nem kapott ebből a tűzből.”

A tűz legnagyobb mértékben a területen élő gazdag állat- és növényvilágot érintette, de a több mint kétszáz fajt felölelő madárvilágra is rossz hatással lesz. A tűzeset miatt a környék legnagyobb szikes tavának számító Sóskopón felborulhat az élővilág egyensúlya.

„Rengeteg állatfaj, madárfaj búvóhelye nélkül maradt, mindamellett, hogy már éveken át kérjük a helyieket, akik itt mezőgazdasággal foglalkoznak, hogy amikor letakarítják a takarmányt a saját földjeikről, ne gyújtogassanak, mert ezzel egy nagy-nagy kárt fognak a Sóskopó és a természetvédelmi területekre egyszerűen átvinni.”

A tűz okát a szakemberek még vizsgálják.

Sóskopó
Törökbecse
leégett
hektár
rezervátum
speciális
természeti
Ramsari
Postakopó
hamuvá

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű