Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hangversennyel zárták a tanévet a Stevan Mokranjac zeneiskolában

2022.06.21
12:21
2022.06.21
20:38
Forrás
Pannon RTV
Hétfőn évzáró hangversenyt tartott a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola. A 13 pontból összerakott műsoron az iskola minden szaka bemutatkozott, a legkisebbektől a végzősökig.

A zeneiskolásoké volt hétfőn a zentai színházterem. Jenkins Ave verum corpus című művét duettben hallhatták az érdeklődök.

Ágó Gergely, magánének szak: „Az egyedi előadásmód merőben különbözik a páros előadásmódtól. Figyelni kell, hogy a párunk hangja is megnyilvánuljon az előadás során, tehát főleg a másik hangját kell figyelni, nem csak a sajátunkat.”

Míg a hangszeren való zenélést már kiskorunkban is elkezdhetjük, az énektanulás 13-14 éves kortól ajánlott a lányoknál, a fiúknál viszont érdemes megvárni a mutálást. A magánének ugyanannyi munkát igényel, mint bármelyik más szak a zeneiskolában.

Gábor Zoltán, magánének tanár: „Ami különlegesség az énekesszakon, az az, hogy hangszertanilag az ének a fúvóshangszer kategóriába tartozik, mi is egy hangszer vagyunk. Gyakorlatilag hangszer, csak ezt sajnos nem lehet megvenni a boltban. Ha a genetika adott, akkor van, ha nem, akkor nincs.”

A fellépők között végzős diákok is voltak, akik idén búcsúztak a zeneiskolától. Urbán Viktória zongorán végzett kiváló eredménnyel. „A zeneiskola gyorsan eltelt, amilyen gyorsan olyan jól is. Rengeteg versenyre jártam és mindenhol elértem dobogós eredményt. Legutóbb a Virtuózokban voltam és Vajdaságból én voltam a szerencsés, aki továbbjutott.”

A tanárok célja, hogy a zenei kultúrát és ennek értékeit minél jobban átadják tanítványaiknak.

Jelena Nikolić Varga, zongoratanár, korrepetitor: „Elsősorban szeretem a zenét és jómagam is szeretek zongorázni, így a tanítványaimat is arra tanítom, hogy szeressék a zenét és ha nem is tanulnak tovább középfokú zeneiskolában, szeressék és folytassák a zenélést az általános zeneiskola után. 10 diákom van és mellette kísérem a szólistákat, meg vagyok elégedve a munkájukkal.”

A több mint 260 diákot számláló zeneiskolában a tanulók hangszer- és szolfézs oktatásban részesülnek, felsőbb osztályokban pedig kamarazenével is foglalkoznak.

Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola
Zenta
hangverseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.