Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Harmincéves a pancsovai Vasutak Kedvelőinek Klubja

2020-08-05
11:34
2020-08-05
17:50
Forrás
Pannon RTV
Vasúti dolgozók, vasútért rajongók és modellezők egy csoportja önkéntesen tevékenykedik a vasút népszerűsítésén.

Pancsova város egyik érdekessége, hogy négy vasútállomása is van. A Temes-parti vasútállomás azonban már harminc éve nem működik. Épületében irodákat rendeztek be, régi várótermében pedig a Vasutak Kedvelőinek Klubja múzeumot alakított ki. Az épület mellett egy gőzmozdonnyal összekötött két vasúti kocsi van kiállítva, itt van a klub helyisége.

Josip Veber, a Vasútak Kedvelőinek Klubjának elnöke és alapítója: "Az utolsó pillanatban tudtuk megmenteni a mozdonyt a Vasúti Múzeumnak köszönhetően, mivel az ő tulajdonában van, és két kocsival együtt áthoztuk. Ezek a Pancsova - Város állomáson levő két másik kisebb kocsival együtt az egyetlen négy kocsi Szerbiában, amelyek a műszaki kultúra műemlékeként védettek, ez a mi kompozíciónk pedig a Temesen, ahol láthatták, egy mozdony és két kocsi, ez Szerbiában egy egyedi kompozíció."

A klub tagjai önkéntes munkával tartják rendben a helyiségeket és a rendelkezésükre álló kiállított tárgyakat.

Aleksandar Stojanović, a klub tagja: "Mindannyian elvégzünk mindent, de mindenkinek megvan a saját specialitása. Például az enyém a befejező rész, az utolsó festés. Tehát minden, amit utánna kell dolgozni, festeni, mindez kézi munkával készül és hitelesen, hogy a lehető legközelebb legyen az eredetihez és a valósághoz."

A látogatók közül sokan visszatérnek, mert gyermekkori emlékeiket idézi fel az ódon épület és a benne látható tárgyak. Željko Komosar, akadémikus művész Belgrádban él és dolgozik, aki ismerőseinek is szívesen mutatja be a vasúti múzeumot.

"Úgy gondolom, hogy figyelmet kellene fordítanunk ennek a múzeumnak a rendezésére, a tér bővítésére. Különben, gyakran jöttem ide a Múzeumok Éjszakája időszakában. Nem csak én, hanem a testvéreim, a család is. Tehát úgy vélem, és felhívom minden jó akaratú ember és természetesen a város figyelmét, hogy ezt a teret tegyék nemesebbé és ha csak lehetséges, bővítsék ki."

A koronavírus miatt a Múzeumok Éjszakája idén valószínűleg elmarad. A tervek szerint a klub tagjai ezt az időszakot a helyiségek rendezésére használja ki.

Pancsova
vasút
Vasutak Kedvelőinek Klubja
vonat
állomás
kiállítás

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.