Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hathatós lépéseket várnak a csókai lakosok a helyi illegális hulladéklerakó ügyében

2021.07.20
16:46
2021.07.20
17:05
Forrás
Pannon RTV
Térdig érő és füstölgő illegális hulladéklerakóra hívta fel stábunk figyelmét egy csókai lakos. A helyiek megoldást várnak a mindennapjaikat megkeserítő, egyben környezetszennyező problémára.

Az illegális szemétlerakók által okozott problémák a nyári időszakban az öngyulladásos folyamat miatt még inkább megsokszorozódnak Vajdaság több településén. Kökény Adrien csókai lakos csupán két utcányira él családjával a Csóka és Kanizsamonostor közötti útszakaszon illegálisan lerakott szemétkupacoktól, így az ott gomolygó füst rendkívüli módon megkeseríti mindennapjaikat.

Kökény Adrien: "Ez a probléma évek óta fenn áll, de idén tavasz óta annyira súlyosbodott, hogy napi szinten ömlik ránk a füst. Egyszerűen lehetetlenné teszi a hétköznapokat, se teregetni nem tudunk, sem ablakot nyitni, éjszaka a nyitott ablaknál nem bírok aludni, de a legfontosabb, hogy csecsemő van a házban és nem tudok neki friss levegőt biztosítani."

Pannon RTV

A lakosok az áldatlan állapot megoldásaként aláírásba kezdtek, felhívva a figyelmet a problémára és egyben megoldást keresve arra. Az ott élőket leginkább az emberi felelőtlenség háborítja fel, hisz többször voltak figyelmesek arra, hogy a település egy kis csoportja kábelégetésre használja a szeméttel elhalmozott területet.

Szilágyi Gabriella: "Amikor megépítették a regionális depóniát mi nagyon reménykedtünk benne, hogy Csókáról is a szemetet el fogják szállítani, sajnos ez még nem történt meg. A szemetes gyakori égése miatt a káros, fojtogató füst miatt az emberek itt valójában életképtelenek."

A csókai önkormányzat illetékesei több éve az ügy megoldásán dolgoznak, ékes bizonyíték erre a községben kialakított szelektív hulladékgyűjtő állomás kiépítése. Balász Ferenc polgármesteri tanácsosként és helyi lakosként egyaránt égetőnek nevezte a problémát és elmondta, hogy elengedhetetlen a terület fokozottabb ellenőrzése.

Pannon RTV

Balász Ferenc, polgármesteri tanácsos: "Maga a probléma megoldása az egy összetett dolog és hosszabb folyamatot vesz igénybe. Úgy gondolom, hogy a regionális depónak a működése, amivel a kommunális hulladékot először Zentára, majd Szabadkára fogják szállítani és ott feldolgozni, ez egy részbeni megoldás ezen az úton. A végső megoldást a szeméttelep teljes felszámolása jelentené, de ez csak akkor kerülhet szóba, amikor a regionális depó teljes gőzzel dolgozni fog."

Elmondása szerint a jövőben fontos lesz továbbá a hulladékgyűjtő központok hálózatának továbbfejlesztése, a nagy térfogatú hulladék begyűjtését célzó akciók számának növelése, valamint az is, hogy a kukákban, illetve konténerekben nem tárolható hulladék tárolási helye hozzáférhetőbb legyen a polgárok számára.

Csóka
illegális szemét
hulladéklerakó

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.