Ugrás a tartalomra

Hurka- és kolbászfesztivál Adorjánon (videó)

2016.11.27
11:48
Hagyományos hurka- és kolbászfesztivált szerveztek szombaton Adorjánon
Hagyományos hurka- és kolbászfesztivált szerveztek szombaton Adorjánon. A rendezvény disznóvágással kezdődött, utána 82 csapat részvételével tartották meg a hurka- és kolbásztöltő versenyt. Délelőtt lakodalmas zenekarok szórakoztatták a közönséget. Sokan táncra is perdültek, miközben az öttagú csapatok hagyományos módon készítették el és töltötték a bélbe a hurkát és a kolbászt. A szervevők tízezer adag hurkát és kolbászt sütöttek ki, amit ingyen osztottak szét a vendégeknek. Senki sem maradt éhen.A nap folyamán mintegy 14 ezren fordultak meg Adorjánon. A település főutcáján több mint egy kilométer hosszan kirakodóvásár volt. Nemcsak hurkát és kolbászt, hagyományos disznótoros finomságokat, adventi és karácsonyi díszeket, kézműves termékeket, mézet is lehetett vásárolni.vlcsnap-2016-11-27-11h53m44s251A muzslyai hagyományápolók szombat hajnalban, kemencében frissen sütöttek ki egy négykilós házikenyeret a disznótoros finomságok mellé.Egész délelőtt szorgoskodtak a csapatok. De vajon mi az alapja a jó házikolbásznak? Molnár Gábor Miklós, Balog Goran Team, Zenta: „A jó kolbásznak a jó minőségű hús. Megvan az aránya, mennyi hús, mennyi szalonna, mert az arány nagyon fontos, ne legyen zsíros, meg minden. Meg a jó fűszerezés: a paprika, a köménymag, a fokhagyma, a bors, meg a só okvetlenül, és akkor ez mind így összeáll, akkor nagyon finom az egész.”A 11 tagú zsűri a kisült hurkákat és kolbászokat kóstolgatta. Ültek, de miután mind a 82 hurka- és kolbászmintát végigkóstolták, nem biztos, hogy fel tudtak állni.vlcsnap-2016-11-27-11h56m48s54Hurkakészítésben harmadik lett a topolyai Sat trakt, második a tiszahegyesi Dušan Svirčev, első pedig a zentai Vodkás Pityu csapata.Balog Zsófia, Vodkás Pityu Csapata, Zenta: „A fejet, a tüdőt, bőrt, a hasa alját mi bele szoktuk tenni, megfőzzük, meg a vesét, és külön a rizst az abalében, és akkor só, bors, babérlevél ízesítése. Van, aki majorannát is tesz bele, én nem szeretem.”A legjobb kolbászokat a harmadik helyezett muzslyai Gregus József, a második díjas topolyai Royal Gastro és az első helyezett martonosi Telek Paprika csapata készítette. Különdíjat kapott Adorján testvértelepülése, a magyarországi Adorjánháza hurka- és kolbásztöltő csapata. Ők otthon, másképp készítik a hurkát.Takács Lajos, Adorjánháza, Magyarország: „A hurkába mi szoktunk vért tenni, vöröshagymát megfőzve, és zsemlét is szoktunk összekeverve, darálva, utána megtöltjük, egy kicsit megfőzzük, utána tálaljuk.”ánon immár hatodik alkalommal rendezték meg a hurka- és kolbászfesztivált. Borsos Csaba, Adorjáni Helyi Közösség elnöke: „Szeretnénk ezt a hagyományt folytatni, és évről évre próbáljuk az előző évi hibákat, amik esetleg becsúsznak, kiküszöbölni és minél magasabb színvonalra emelni ezt a rendezvényt.”A rendezvény médiatámogatója a Pannon RTV.
fesztivál
Adorján
hurka
kolbász
zsűri
díjazottak

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.