Ugrás a tartalomra

Húszéves a verbászi Szirmai Károly MME Aranykalász kézimunkacsoport

2022.05.08
16:52
2022.05.08
17:26
Forrás
Pannon RTV
23 vajdasági település 32 kézimunkacsoportja volt hivatalos a rendezvényre.

A csoport 2oo2 januárjában 1o taggal alakult a római katolikus plébánián, Varga Jenő akkori verbászi plébános ajánlatára, aki a csoport névadója is volt egyben. Majd 2oo5-ben csatlakoztak a helyi művelődési egyesülethez, és a tagok száma is gyarapodni kezdett.

Paróci Mária, a Szirmai Károly MME elnöke: "Őszintén mondom nagyon, de nagyon meg vagyok elégedve, mert ez a húsz évünk nagyon gazdag mindenféle munkából és azt is mondhatom, hogy mikor eljutunk a legnagyobb kiállításra, amin húsz éve már részt veszünk, a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének a nemzetközi kiállítására, hogy a csoportunknak majdnem a legtöbb fajta munkája van úgy a hímzésben, úgy a barkácsolásban, vagy bármelyik munkába, amit kézzel tudunk csinálni."

Micsik István Törökbecséről érkezett a találkozóra, A Bokréta kézimunka csoporttal hetente egyszer jönnek össze. Amíg az asszonyok kötnek, varrogatnak, addig ők férfiak jókat beszélgetnek.

"Ez az öreganyáinknak és az őseinknek a munkája, és ezt valahogy végbe kellene vinni tovább. Néha fejleszteni is, mert mindig van aki újabbakat csinál, és akkor azt is kellene tanulni."

Vajdaságban az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek elsősorban hagyománya van, de ami még fontosabb talán, az a megtartó ereje, mondta Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke.

Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke: "Az itteni magyar emberek összejönnek a vidékiekkel és így barátkoznak természetesen tudnak szakmai dolgokról is beszélgetni és az élet más formájában is Én úgy gondolom, hogy az ilyesmit nagyon kell támogatni, mert fontos a közösség szempontjából és ezért is az MNT a VMSZ és a Verbászi Önkormányzat is támogatja az ilyen rendezvényeket."

A Szirmai Károly MME következő nagyszabású rendezvénye szeptemberben lesz.

Verbász
kézimunkacsoport
húsz év
Aranykalász

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.