Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Ide érdemes eljönni

2020.01.04
16:21
2020.01.04
19:25
Forrás
Pannon RTV
Egyre több turista választja Szabadkát. A településre több kontinens országaiból, Kínából, Portugáliából, Amerikából, de Brazíliából is érkeznek nagy számban világjárók.

A külföldieket leginkább a szabadkai Városháza, a nemrégiben felújított Zsinagóga, és a Raichle-palota érdekli, de akadnak olyanok is, akik a város történelme, etnikai sokszínűsége, és a környező tanyák hangulata miatt érkeznek.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A látogatók többségét a szabadkai Városházát díszítő dekoratív szecessziós formavilág és a magyar folklórelemek, a virágok, a kerámiaékszerek és a kovácsoltvas díszítések ejtik rabul.

Tatjana Elovenko Oroszországból érkezett: „Szabadkán nagyon tetszik az önök építészete, az emberek, az itteni vendégszeretet, az erős színhasználat és a motívumok, amiket láthattunk.”

Az ukrajnai Voznyuk Juliana elsősorban a Zsinagógát szeretné látni: „És az ortodox, valamint a katolikus templomokat is. Nagyszerű hely arra, hogy az ember felfedezze a régi magyar kultúrát, hogy miként éltek akkoriban az emberek, és ez egy nagyon érdekes régió.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Tóth Borisz idegenvezető a sokak által ismert látványosságokon kívül a város épületein található mitológiai és történelmi motívumokra is felhívja a figyelmet, mivel ezek is mesélnek a város egykori szokásairól és múltjáról: „Figyeljünk oda az egykori kereskedők, az iparosok házaira, akár a Petőfi Sándor utcában, akár a Strossmayer utcában, ahol különböző más-más mitológiai alakokat, szimbólumokat látunk, amik elsősorban a gazdagságot, az előkelőséget szimbolizálták még a 19. század végén.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az idegenvezetők szerint egyre többen jönnek Ázsia országaiból, de Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Ausztriából, Romániából is rendszeresen vannak látogatók. Aleksandar Cvijin, munkatárs, Városi Múzeum, Szabadka: „Igazából szerte a világból, volt már olyan példa is, hogy egy nap alatt az öt kontinensről volt látogatónk Brazília, Kanada, Kína és Egyiptom. Ezt meg is örökítettük egy fényképen.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Novák Attila szerint sok függ attól, hogy a turisták csoportja mekkora létszámú. Amennyiben kisebb a csoport, lehetőség adódik Szabadka rejtett kincseit is bejárni, a látványos lépcsőházakat, vagy a reformáció terét, ahol Kálvin és Luther egymást nézi, ami Európa-szerte egy ritkaság: „Nekem mint idegenvezetőnek, elsődleges célom az, hogy úgy ismerjék meg Szabadkát, hogy megbánják, hogy eddig nem ismerték. Tehát, hogy a lehető legjobb fényében mutassam meg a városunkat, fontosságát kiemeljem, kincseit, amelyek láthatóak, és úgy menjenek el innen, hogy otthon mindenkinek úgy meséljenek róla, hogy ide érdemes eljönni.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Decemberben Szabadka a hatodik olyan város az országban, amely első osztályú turisztikai célpont státuszt kapott, amellyel eddig Szerbiában csak Belgrád, Niš, Zlatibor, Vrnjačka Banja és Újvidék rendelkezett.

Szabadka
turista
Városháza
Zsinagóga
Raichle-palota
Kína
Portugália
Amerika
Brazília
világjáró

Most

13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.