Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ideiglenes hajléktalan-szálló nyílt Szabadkán

2018.01.17
14:14
2018.01.17
16:44
Forrás
Pannon RTV
Az Újfalu Helyi Közösség épületében található szállóban 24 órás ügyelet lesz. Nappal a Szabadkai Vöröskereszt, éjjel a Caritas munkatársai lesznek a helyszínen.

Enyhe téli hónapokat tudhatunk magunk mögött. Ezért nem nyitották meg korábban az ideiglenes hajléktalan szállót Szabadkán - mondták az illetékesek. Az utóbbi napokban azonban beköszöntött a tél. A hideg mellé havazás is párosult, így mostantól szükség van a szállóra. Dapuća Bogdan: „Sokat jelent. Először is itt alszom, pihentetem a lábamat, mert állandóan jövök-megyek. Sokat jelent. Nincs itt nagy mese, filozófia. Elég azt mondani, hogy az embereknek jut szállás és élelem. Már ez egy nagy pozitívum, hogy is mondjam, segítség az életben.”  

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az illetékesek elmondták, tavaly 32-en vették igénybe a szálló szolgáltatásait, idén is ekkora számra számítanak. Miroslava Bagavac, igazgató, Szociális Munkaközpont, Szabadka: „Klasszikus értelembe vett hajléktalan nincs Szabadkán. Megtörténhet, hogy más területekről érkeznek, megtörténhet, hogy vannak, akik éppen nem tudják másképp feltalálni magukat, azok itt lehetnek, míg nem találnak más lehetőséget. Ezek az emberek igénybe vehetik a szálló szolgáltatásait.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A hontalanoknak étkezési lehetőséget nyújtanak, valamint tisztálkodhatnak, és akár ott is aludhatnak. 19 ágy áll a rendelkezésükre. Szükség szerint orvosi vizsgálatot is biztosítanak. Ilija Đukanović, szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tanácstag, Városi Tanács, Szabadka: „A Szabadkai Vöröskereszt biztosítja a lakhatást, az ételt a felhasználóknak. Mindenekelőtt reggelit, ebédet, főtt ételt és vacsorát biztosítanak. A felhasználók a hajléktalan szállóba a szociális központ beutalójával jönnek. Itt lesznek a Caritas önkéntesei, tehát a szálló 24 órán át nyitva lesz.”

Szabadka idén erre a célra 407 ezer dinárt különített el a költségvetésből - tette hozzá Ilija Đukanović.

Szabadka
hajléktalan-szálló

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.