Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Ismerjük meg a közép-bánáti magyar népi építészetet

2020.07.17
12:07
2020.07.17
16:28
Forrás
Pannon RTV
A magyarok népi építészete Közép-Bánátban címmel nyílt tegnap kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban.
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Branislav Milić nagybecskereki néprajzkutató az építészeti sajátosságok mellett a bánsági magyar falvak történetével és településszerkezetével is megismerteti a látogatókat.

Az óbecseiek a nagybecskerekiek után elsőként ismerkedhetnek meg a nagybecskereki Műemlékvédelmi Intézet néprajzkutatójának, Branislav Milićnek kiállításával, amely a közép-bánsági települések magyar építészeti sajátosságait mutatja be. A fotók és leírások mellett a napsugaras deszkaoromzatokat, a bejárati faajtókat, a tornácos házakat nagybecskereki középiskolások által készített makettek is szemléltetik. Ezek az építészeti jegyek a bácskai településeken is jól ismertek.

Nemanja Karapandžić, történész-kurátor, Városi Múzeum, Óbecse: „Habár ez a történet természetesen a magyar építészeti örökségről szól, tőlük más népek, a szlovákok, a szerbek, a ruszinok és minden más Vajdaságban élő nép is átvette. Ez még egy bizonyítéka annak, hogy a többnemzetiségű közeg, a multikulturalizmus, a jó együttélés eredményeként minden kultúrából át lehet venni a legjobb dolgokat, és így egy tágabb képet is kaphatunk.”

Pannon RTV/Lukács Oszkár

A járványhelyzet miatt elmaradt a szokásos ünnepélyes tárlatmegnyitó, és a látogatás feltételei is szigorodtak az intézményben.

Tojzán Ákos, igazgató, Városi Múzeum, Óbecse: „Maximálisan egyszerre öt látogatót tudunk fogadni azon feltételek mellett, hogy a látogatókon maszk kell, hogy legyen. A kiállítás jelenleg csak szerb nyelven tekinthető meg, de minden pillanatban lesz egy magyar kollégánk, aki szükség esetén tud mesélni a kiállításról.”

Pannon RTV/Lukács Oszkár

A magyarok népi építészete Közép-Bánátban című kiállítás munkanapokon 8 és 19 óra között tekinthető meg augusztus végéig az óbecsei Városi Múzeumban.

magyarok
Közép-Bánát
népi
építészet
kiállítás
Óbecse
Branislav Milić
Városi Múzeum
néprajzkutató
Nagybecskerek

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.