Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Javul az ivóvízminőség Palicson és Radanovácon

2020.12.15
17:03
2020.12.16
09:06
Forrás
Pannon RTV
Várhatóan tavasztól egészséges és arzénmentes vizet ihatnak Radanovác és Palics lakói. Az ehhez szükséges II. számú szabadkai ivóvízkezelő üzem munkálatait ma vette át a beruházó a kivitelezőtől.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Most még a szükséges engedélyeket várják ahhoz, hogy a jó minőségű víz eljuthasson a fogyasztókhoz.

A munkálatok 2017 őszén kezdődtek Szabadkán, a Sever villanymotor-gyár mögötti területen. A több részből álló komplexum most készen van, az üzemeltető, vagyis a Szabadkai Vízművek átvehette a kivitelezőtől. Az üzem elsődleges célja, hogy egészséges vizet biztosítson azokon a területeken, ahol eddig ez nem volt megoldott.

Sugár György, igazgató, Vízművek és Csatornázási KKV, Szabadka: „Eddig Palics és Nagyradanovác nyers vizet kapott, a nyers vízben arzén is volt. Ezzel az üzemmel az arzén el lesz távolítva, és ezzel javul a vízminőség.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az új ivóvízkezelőt is magába foglaló projekt 2012-ben indult, a munkálatokat az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól felvett 11 millió eurós hitelből és a Nyugat-balkáni Alap 2,5 millió eurós támogatásából fedezték.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Az elmúlt években sokan kérdezték, hogy miért kell a vízműveknek hitelt felvennie, miért kell eladósítani a közvállalatot, a várost, a polgárokat. Azért, mert az ilyen beruházások hitelből, illetve donációból tudnak megvalósulni a volumenük, a nagyságuk miatt.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szabadka ivóvízhálózattal való lefedettsége nagyjából 70 százalékos, a központ teljes egészében fedett, a peremvárosi részek esetében azonban még vannak hiányosságok. Emellett az is fontos, hogy aki teheti, csatlakozzon a hálózatra.

Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Csatlakozzanak a kiépített infrastruktúrára, az ivóvíz- és szennyvízhálózatra, hiszen nagyon fontos, hogy a polgárok éljenek azokkal a javakkal, amiket a város és a vízművek megvalósítanak.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A zöld infrastruktúrába való befektetés a jövő egyik kiemelt iránya - hangzott el az eseményen.

Hargitai Zsuzsanna, nyugat-balkáni igazgató, EBRD: „Legyen az víz- és csatornaművek, a szeméttel való bánásmód vagy az energiahatékonyság, amibe beletartozik az is, hogyan újítjuk meg a középületeinket és saját lakóépületeinket. Együtt az Európai Unióval az EBRD itt lesz Szerbiában, itt lesz Szabadkán, hogy ezekben segítsen.”

Szabadkán egyébként az egyes számú ivóvízkezelőnek köszönhetően a lakosság jelentős része már most is arzénmentes, megfelelő minőségű vizet fogyaszt. Az új üzem várhatóan a radanováciak és a palicsiak helyzetét is megoldja.

ivóvízkezelő
üzem
Szabadka
vízgyár
Radanovác
Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank
Nyugat-balkáni Alap
próbaüzem

Most

16:09, Frissítve: 16:18

Áldatlan állapotok uralkodnak Horgoson

A faluban egyre több a migráns - panaszolják a helyiek. Azt mondják, a helyzet tarthatatlan. Az észak-bácskai településről már több hónapja nem gyűjtötték be, és nem szállították el a feltorlódott illegális bevándorlókat.
16:06, Frissítve: 16:17

A segítség házhoz megy

Elindult a Vajdasági Magyar Szövetség terepi kampánya, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a kettős állampolgároknak, akik eddig még nem regisztráltak a magyarországi választási névjegyzékbe, de jövőre szeretnének szavazni.
14:23

Szeles idő és csapadék várható

Szombaton még fátyolfelhős-napos időre számíthatunk, vasárnapra virradóan azonban újabb csapadék érkezik, eső, havas eső várható és megélénkülhet az északi szél. A hétvégén a csúcshőmérséklet elérheti a 7 fokot, a legalacsonyabb hőmérséklet -3 és 0
14:15, Frissítve: 14:44

Zajlik a lehalászás Szerbia-szerte

Javában zajlik az őszi lehalászás Szerbia-szerte a halastavakban. Bár sok tényező közbeszólt, a kitermelők viszonylag elégedettek a lehalászott halak minőségével és a felvásárlási árakkal is.

Népszerű