Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jegricska napjai

2022.05.24
14:39
2022.05.24
17:05
Forrás
Pannon RTV
A Jegricska napjai elnevezésű rendezvényt a Vajdaság Vizei Közvállalat szervezésében tartották meg. Több foglalkozást is szerveztek temerini és szőregi általános iskolák diákoknak.

2005-ben helyezték védelem alá az 1200 hektárnyi területet felölelő Jegricska Természeti Parkot. A négy községet átszelő folyó és környéke számos növény- és állatfaj élőhelye. A Temerin melletti Infó Központot 2010-ben alapították, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a természeti park jellegzetességeit.

A rendezvényen előadásokon és foglalkozásokon beszéltek a környezetvédelem fontosságáról.

"Szeretem a természetet, mert nagyon szép. Szeretek kijárni, mivel szeretek horgászni, de ilyenkor természetesen visszaengedem a halakat és minden mást is."

A diákok rajzoltak, horgásztak, madárodúkat készítettek. Sőt még a katamaránnal is kerültek egyet a folyón, hogy közelebbről is megismerkedjenek a Jegricskával.

Pannon RTV

"Madárodúkat készítünk. A fákra fogjuk őket felhelyezni, hogy itt lehessenek a madarak."

"Azért szeretek a legjobban horgászni, mivel ha unatkozom, kijöhetünk horgászni és szórakozok egy kicsit."

A műhelymunkák célja a gyerekek környezettudatosságának fejlesztése. A 65 kilométer hosszú Jegricska folyó 18 kilométere Temerin községen keresztül halad át.

Pannon RTV

Dejan Bradaš, Temerin polgármester-helyettese: "Nagyon fontos, hogy helyi önkormányzatként a Vajdaság Vizei Közvállalattal együtt, amely a terület kezelője, közösen dolgozzunk az efféle természeti javak megőrzésén és egyben az olyan veszélyforrások elhárításán is, amelyek veszélyeztethetnek egy ilyen jelentős természeti területet."

A gyerekeket megajándékozták iskolai- és horgászfelszereléssel. Az év folyamán horgásziskolát is szerveznek a legkisebbeknek, szakemberek vezetésével.

Pannon RTV

Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója: "Itt természetesen nagyon sok védett faj van, és én fel szeretném szólítani a gyerekek szüleit, illetve mindenkit aki a Jegricskára jön, hogy óvják a környezetet, próbáljuk meg megvédeni az itt élő 194 madárfajt, a számtalan növény- és állatfajt, valamint ezt a gazdagságot, amelyre figyelmet kell fordítanunk."

Az igazgató emlékeztetett, hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat halőrei április végén több mint három és fél kilométeres hálót szedtek fel, amelyet orvhalászok helyeztek el.

Jegricska
park
európai nemzeti parkok

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű