Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Jól felszerelt és korszerű - az új topolyai Diákotthon

2021.10.26
20:33
Forrás
Pannon RTV
2021 októberében nyílt meg az intézmény. Felkerült a szerbiai kollégiumok listájára, a finanszírozás tehát minisztériumi rendszer alapján történik. A diákok ellátásának 20 százalékát a szülők, a többit pedig az állami költségvetésből fedezik.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Újabb impozáns épülettel gazdagodott Topolya. A Topolyai Mezőgazdasági Iskola mellett felépült a Diákotthon. A kétszintes épület 102 férőhelyes. Október 17-én be is népesült. Az intézmény nagy segítség a diákoknak, hiszen rengeteg tanuló utazott Topolyára, ezt pedig nem volt mindig egyszerű megoldani.

Egyelőre maradtak még szabad helyek, a már bent lakó diákok pedig már két hete élvezhetik a kollégiumi életet.

Volt, aki korábban lakást bérelt a tanítás időszakára, viszont ez több okból sem felelt meg. Egyik ok, hogy drága volt. Havonta 100 euró volt a lakbér, ehhez pedig a rezsi és az élelmiszer vásárlás is pluszköltségként társult. A diákotthonért havonta mintegy 6500 dinárt kell majd fizetni. Ebbe beletartozik a háromszori étkezés és a különféle foglalkozások is. Az egyik bentlakó azt mesélte, lakásban unalmas volt, a diákotthonban viszont mozgalmas.

A diákotthont első osztályba sorolták, így a bentlakók kétféle menüből is választhatnak, amelyek az intézmény konyhájában készülnek el.

Minden folyosón van szabadon használható hűtőszekrény és mikrohullámú sütő is.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A házirend: ébresztő 6, kapuzárás 22 órakor. Meghatározott időpontok a reggeli, az ebéd és a vacsora elfogyasztására. De szabadidő is jut mindenkinek. Vannak társalgó- és tanulószobák is. Az épületben 51 hálószoba van. Mindegyik kétágyas és saját fürdőszobával rendelkezik.

A bentlakók szabad aktivitásokon és különböző tematikájú foglalkozásokon is részt vesznek. Ottjártunkkor egy csoport virágot ültetett nevelőjükkel. A Diákotthon létrehozásával új munkahelyeket is teremtettek. 21 dolgozója van az intézménynek, közülük 4 nevelő.

Jelena Pavićević, nevelő, Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon: „Végigkísérjük a gyerekeket a nevelésük folyamán. Mi szakmai munkatársak, előadók és végső soron szülők is vagyunk. Különböző foglalkozásokat tartunk nekik, mint az ökológiai, informatikai, kulturális és irodalmi foglalkozások, és itt vagyunk, hogy segítsünk, amikor csak kell.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az alkohol káros hatásai. Ilyen jellegű előadásokat is tartanak a diákoknak. A nevelők figyelemmel kísérik a bentlakó tanulók tanulmányi eredményeit, és amennyiben 3,5 alá esik az átlaguk, külön tanulnak velük. A bentlakó diákok több mint fele elsős, de vannak felsőbb évfolyamos kollégistáik is. Az intézményre nagy szükség volt Topolyán.

A kollégium vezetőinek további terveik is vannak. A hátsó udvarban pihenőt és nyári tantermet szeretnének kialakítani. Az épület melletti füves területen pedig focipályát építenének ki.

Topolya
diákotthon

Most

Népszerű