Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Júniusig befejeződik a törökbecsei Szent István király templom felújítása

2020-05-13
12:36
2020-05-13
18:50
Forrás
Pannon RTV
Felújítják az 1903-ban épült templom épületének nyugati falát, amely a vakolat mellett új festést is kap. A munkálatokat március elején kezdték meg, és a tervek szerint június 1-ig fejezik be.

A 117 éves, műemlékvédelem alatt álló épületen az elmúlt három évben több tatarozást is végeztek zömében az odaadó hívek önkéntes munkájának és adományainak köszönhetően. 2018-ban felújították a templom mintegy kilencven méter hosszú kerítését, az utcai keresztet, de átfestették a főoltár szerkezetét és a padokat is. Tavaly decemberben a templom padlózatára új futószőnyeg is került. A templomkertbe mintegy kétszáz rózsabokrot, különféle virágokat, lombhullató fákat, örökzöldeket ültettek. Gondozásukat Marika néni látja el. A bánáti falu hívei a település központjában lévő Assisi Szent Klára és a Szent István király templomot is szívügyüknek tartják.

Horváth Mária: „Karácsonyra egy család a szőnyegeket is felújíttatta. Új szőnyegek vannak. Itt a rózsakerteket is állandóan gondozzuk, úgyhogy a fű is rendszeresen le van nyírva, meg locsoljuk is, mivel ilyen nagy szárazság van, s muszáj locsolnunk is. Jó nekünk itt.”

Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára, valamint a Szent István király templom egyházközösségének plébánosa elmondta, hogy az épület külső felújítási munkálataiból csupán a nyugati fal vár tatarozásra. Különösen odafigyelnek a műemlékvédelem alatt álló épület ornamentikájára, ami visszakapja eredeti külalakját.

Mellár József plébános: „Előzőleg már vettek mintát, amely alapján elkészítették a sablonokat, és a mesterek ezeket használják ahhoz, hogy ugyanolyan minta szerint legyenek kialakítva a díszek, az ablak körül, meg a csatorna alatt is hasonlóképpen ezeket a részeket visszaállítsák. Az ablakokra új rácsokat tervezünk, mert eléggé rosszak voltak, és azoknak a felszerelésére is sor kerül majd.”

Felújításra kerül az oldalajtó is - fűzte hozzá a plébános, aki azt is megjegyezte, hogy a szükséges pénzösszeg nagy részét a törökbecsei egyházközösség tulajdonában levő plébánia épületének eladásából fedezik, azonban a templom további szépítése az adományoktól függően alakul majd. Tervben van még a templomfal melletti járda felújítása is. A törökbecsei egyházközösség mintegy kétezer hívőt számlál.

Törökbecse
Szent István király templom
felújítás

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.