Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kamarakoncert a szabadkai Zsinagógában

2021.09.27
14:07
2021.09.27
16:02
Forrás
Pannon RTV
Többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei csendültek fel.
Pannon RTV

A Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál első állomása Szabadka volt. Lugosi Dániel Ali, Király-Lugosi Veronika, Varga István, Eckhardt Gábor és Bonnyai Apolka lépett fel a Kamarazene a középpontban elnevezésű hangversenyen.

A koncert első felében Liszt Ferenc és Goldmark Károly szerzeményeit, a második felében pedig Bartók Béla, Kovács Béla, Weiner Leó és Kodály Zoltán műveit hallhatták az érdeklődők. A koncertre Vajdaság több településéről érkeztek zenekedvelők.

Medgyesi Hajbel Anikó, Magyarkanizsa: „A Zsinagógának tudom, hogy nagyon jó az akusztikája. Mostanában kevés lehetőségünk volt Kanizsa környékén koncertre, így a baráti társasággal úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk az alkalmat, és eljövünk.”

Az esemény a Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál részeként valósult meg. A koncertek mellett mesterkurzusokat tartanak.

Bonnyai Apolka, művészeti vezető, Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál: „Eckhardt Gábor zongoraművész, aki egyébként a volt tanárom is, fog tartani egy kiváló mesterkurzust, de lesz Pozsonyban is mesterkurzus, valamint Debrecenben egy zenetudományi konferencia, és megrendezésre került az I. Kárpát-medencei Nemzetközi Zongoraverseny Budapesten.”

Pannon RTV

Ennek a földrajzi területnek, a Kárpát-medencének népművészete egyedi a világon, különösen a zenei része - mondta Eckhardt Gábor, a Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál egyik szervezője.

„Ez a régió valami olyan gazdagsággal produkálta a természetből fakadt népzenét, amit máshol Európában, a világon is nagyon ritkán lehet tapasztalni. Ezért fantasztikus a gondolat, hogy Kárpát-medencei fesztivált kell szervezni, és nem véletlen, hogy komolyzene van a középpontban, de mi népzenei feldolgozásokat is játszottunk. Ennek a kettőnek a szimbiózisa, és ennek az élén egy magyar szerző páros áll, Bartók Béla és Kodály Zoltán.”

A szervezők hozzátették, remélik, hogy a jövőben is tarthatnak hasonló eseményeket a szabadkai Zsinagógában.

Szabadka
Zsinagóga
kamarazene
kamarakoncert

Most

07:36

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.