Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Kamerával szerelték fel a bácsfeketehegyi gólyafészket

2019-05-20
16:08
2019-05-20
18:27
Forrás
Pannon RTV
A rendszeresen visszajáró gólyapár és fiókáik életét hamarosan a település hivatalos honlapján tudják követni az érdeklődők folyamatosan, a világ bármely pontjáról.

Igazi látványosság Bácsfeketehegyen a színház udvarában fészkelő gólyapár. A helyiek évről-évre hazavárják őket. Balog Klára, Bácsfeketehegy: „Figyeljük őket, nekem is van dédunokám, Kishegyesen élnek és kérdezi mindig, hogy dédi, jöttek-e már a gólyák. Amikor jövünk hazafelé, kocsival hoznak, akkor mindig erre kell jönni.”

Bácsfeketehegyre több mint tíz éve jár vissza ez a gólyapár. Idén is három fiókát nevelnek a kémény tetején rakott fészkükben.

A napokban a helyi közösség támogatásával kamerával szerelték fel a gólyafészket: Krisztián Csongor, vállalkozó, Bácsfeketehegy: „Igyekeztünk a gólyákat minél kevésbé zavarni, összesen kétszer másztunk fel. Egyszer, amikor méretet vettünk, illetve másodszor, amikor felszereltük az egészet. A tartó maga kb. egy méter távolságig nyúlik el a gólyától és egy méter hatvan centi magasságban van. A kamera maga egy HD felbontású kamera, elég szép képet ad nem csak a gólyákról, szépen látszik Feketics templomtornya, illetve a szabadtéri színpadunk is róla, illetve a kultúrotthon a háttérben.”

A kamerát internetre kötötték, így bárki megtekintheti majd a gólyafészket a júniusi falunapot követően Bácsfeketehegy honlapján, amely jelenleg fejlesztés alatt áll. Bojtos Béla, tanácselnök, Bácsfeketehegy: „Az emberek szívéhez nőttek a gólyák itt a faluban, játszanak velük a gyerekek, szülők, semmi nem bántja őket, se állat, semmi, megszokták őket, ezek a mi embereink. Valójában ragaszkodunk hozzájuk, és ha meg is bírjuk közelről nézni, belekukkantani a fészekbe, mit csinálnak, az életükről, a mozgásukról, az szerintem mindenki számára érdekes.”

Kishegyes községben és környékén a bácsfeketehegyi az egyetlen lakott gólyafészek, a helyiek ezért is tartják nagy becsben az évről-évre visszatérő gólyapárt.

Bácsfeketehegy
gólyafészek
Kishegyes
gólyapár
Krisztián Csongor
Bojtos Béla

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.