Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Kamerával szerelték fel a bácsfeketehegyi gólyafészket

2019-05-20
16:08
2019-05-20
18:27
Forrás
Pannon RTV
A rendszeresen visszajáró gólyapár és fiókáik életét hamarosan a település hivatalos honlapján tudják követni az érdeklődők folyamatosan, a világ bármely pontjáról.

Igazi látványosság Bácsfeketehegyen a színház udvarában fészkelő gólyapár. A helyiek évről-évre hazavárják őket. Balog Klára, Bácsfeketehegy: „Figyeljük őket, nekem is van dédunokám, Kishegyesen élnek és kérdezi mindig, hogy dédi, jöttek-e már a gólyák. Amikor jövünk hazafelé, kocsival hoznak, akkor mindig erre kell jönni.”

Bácsfeketehegyre több mint tíz éve jár vissza ez a gólyapár. Idén is három fiókát nevelnek a kémény tetején rakott fészkükben.

A napokban a helyi közösség támogatásával kamerával szerelték fel a gólyafészket: Krisztián Csongor, vállalkozó, Bácsfeketehegy: „Igyekeztünk a gólyákat minél kevésbé zavarni, összesen kétszer másztunk fel. Egyszer, amikor méretet vettünk, illetve másodszor, amikor felszereltük az egészet. A tartó maga kb. egy méter távolságig nyúlik el a gólyától és egy méter hatvan centi magasságban van. A kamera maga egy HD felbontású kamera, elég szép képet ad nem csak a gólyákról, szépen látszik Feketics templomtornya, illetve a szabadtéri színpadunk is róla, illetve a kultúrotthon a háttérben.”

A kamerát internetre kötötték, így bárki megtekintheti majd a gólyafészket a júniusi falunapot követően Bácsfeketehegy honlapján, amely jelenleg fejlesztés alatt áll. Bojtos Béla, tanácselnök, Bácsfeketehegy: „Az emberek szívéhez nőttek a gólyák itt a faluban, játszanak velük a gyerekek, szülők, semmi nem bántja őket, se állat, semmi, megszokták őket, ezek a mi embereink. Valójában ragaszkodunk hozzájuk, és ha meg is bírjuk közelről nézni, belekukkantani a fészekbe, mit csinálnak, az életükről, a mozgásukról, az szerintem mindenki számára érdekes.”

Kishegyes községben és környékén a bácsfeketehegyi az egyetlen lakott gólyafészek, a helyiek ezért is tartják nagy becsben az évről-évre visszatérő gólyapárt.

Bácsfeketehegy
gólyafészek
Kishegyes
gólyapár
Krisztián Csongor
Bojtos Béla

Most

16:38, Frissítve: 16:44

Kezdődik a strandszezon Palicson

Szombaton kezdődik hivatalosan a fürdőszezon Palicson. A homokos strandon 20 nyugágy és új napernyők várják a pihenni vágyókat, továbbá négy tusoló működik majd.

Népszerű