Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Karácsonyi lázban a szabadkai ócskapiac

2019.12.08
22:51
2019.12.09
08:17
Forrás
Pannon RTV
A vásárlók nagy része Magyarországról érkezik.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ma délelőtt is elözönlötték a főképp magyarországi vásárlók a szabadkai ócskapiacot. Az ünnepek közeledtével a legkelendőbb árucikk ezúttal karácsonyi ajándékként a fa alá kerülő zokni és édesség volt. Sokan azt mondták, csak buliból jönnek át a szabadkai piacra, hogy egy finomat egyenek. Az eladók különböző akciókkal csábítják a vásárlókat.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A ködös, nyirkos idő ellenére vasárnap délelőtt hatalmas volt a nyüzsgés a szabadkai ócskapiacon. Főleg magyarországi vásárlók fordultak meg advent második vasárnapján, akik karácsonyi ajándékként ruhaneműt, édességet, különféle karácsonyi díszeket és egyebeket vásároltak.

Pannon RTV/Dobó Krisztián
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A Baja melletti Szeremléről érkezett a Pásztor család egy kis adventi bevásárlásra. Pásztor Istvánné azt mondta, a szabadkai piacon minden sokkal olcsóbb. „Aszalt gyümölcsöt szeretnénk vásárolni, a kis szomszédasszonyom kosarat, tréningruhákat. Ugye 15-ével már nem lehet átvinni a határon zöldségfélét, és akkor most ezt még kihasználjuk, a zöldséges piacnak az árukínálatát, ami minket érdekel.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Minden árucikknek dinárban és forintban is ki van írva az ára. Az alkudozás lehetősége különös varázst ad az ócskapiaci bevásárlásnak - mondják a magyarországiak. A 15 ezer forintos porszívó végül 14, a 10 ezer forintos pedig 9 ezerért kelt el. Sapkát ezer forintért, zoknit szinte fillérekért lehet venni. Antal István Hódmezővásárhelyről érkezett családjával.
„- Karácsonyra vásárolunk a családnak csomagokat, ajándékokat.
- Mi az, amit itt érdemes vásárolni a piacon?
- Igazából ruhaneműt szoktunk vásárolni.
- Olcsóbb?
- Olcsóbb. Olcsóbb, mint Vásárhelyen.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Győri János Kecskemétről azt mondta: ők csak buliból jöttek át. Sétálni és fittyet hányva a böjtre, enni egy jót.
„- Van, amikor csak ezért jövök.
- Mi az, amit ilyenkor előszeretettel esznek, vesznek?
- Mondjuk ezt a pljeskavicát.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ibolya Szegedről jött. Szerinte is bevásárlás előtt nem árt egy jó reggeli.
„- Mi a kedvenc?
- Nekem az a tészta, és egy ilyen csirkés hamburger, az a hús...
- Nálunk, itt pljeskavicának hívják.
- Az. Azt szeretem.
- Miért?
- Isteni finom.”

Begovity Károly sütödés szerint a pljeskavica különféle változatai, a csípős, pikáns, sajtos, dupla húsos mellett a rostonsült fehér húst is imádják a magyarországiak. Stábunknak megerősítette, hogy tényleg vannak olyanok, akiket csak a hasuk vonzza a piacra. „Van nagyon sok kuncsaftunk olyan, aki azt mondja, hogy csak azért jön, hogy itt egyen.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián
Pannon RTV/Dobó Krisztián
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A levegőben is kitapintható az ünnep előtti eufória hangulata - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Marina Čović, az ócskapiacot fenntartó szabadkai Tržnica Rt. sajtószóvivője. Hozzátette: az árusok felkészültek a rohamra. „A magyarországi vásárlók itt szívesen látott vendégek, mert ők képezik a vásárlók nagyon nagy többségét ezen a piacon. Árusaink teljesen alkalmazkodtak az ő szükségleteikhez, oly mértékben, hogy magyarul is megtanultak annyira, hogy az adásvételt lebonyolítsák, így mindenki elégedett lehet.”

Nagy volt a kínálat ünnepi asztalterítőkből, műfenyőkből, karácsonyi díszekből is. Megjelentek a töves fenyők, áruk egyelőre 1500 és 2000 dinár között van.

karácsony
ócskapiac
Szabadka
fenyő
fenyőfa
műfenyő
díszek
vásárló
Tržnica Részvénytársaság

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:29, Frissítve: 11:52

Könnyebb lesz, ha átlépjük a 2 és félmilliót

Amennyiben eléri a 2,5 milliót a mindkét dózissal beoltottak száma, jobb lesz a járványügyi helyzet, amikor pedig átlépi a 2,8 milliót ez a szám, akkor már közel állunk majd a teljes biztonsághoz - jelentette ki a szerb elnök.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.