Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Kell-e aggódnunk a víz arzéntartalma miatt?

2020-08-12
11:30
2020-08-12
15:35
Forrás
Pannon RTV
A Vízművek igazgatója megerősítette, Szabadkán megfelelő az ivóvíz minősége, folyamatos az ellenőrzés is.

Nem megfelelő a víz minősége számos vajdasági községben - ezt állapította meg a Batut Közegészségügyi Intézet felmérése. Ennek alapján Észak-Bácskában, valamint Észak- és Közép-Bánátban egyáltalán nem kifogástalan a vezetékes vízhálózat. A felmérés szerint Szabadkán arzént is kimutattak a vízben. De vajon, hogyan vélekedik erről a szakember? Stábunk ma ellátogatott a szabadkai ivóvízkezelőbe.

A Batut Közegészségügyi Intézet mérése szerint mikrobiológiai vagy fizikai-vegyi szempontból kifogásolható a víz egyebek mellett Szabadkán, Kishegyesen, Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Csókán, Kúlán és Nagykikindán is. Sugár Györgytől, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatójától megtudtuk, hogy a Kárpát-medence vizei alapból tartalmaznak arzént, tehát a vajdasági talajban is természetes az arzén jelenléte. Ez így van Szabadkán is. A szakember ugyanakkor cáfolta azt, hogy a Vízművek fogyasztói arzénos vizet innának, hiszen az ivóvízkezelőben ettől az anyagtól is megtisztítják a vizet. „Egy jó ivóvíz rengeteg paramétert, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Kezelni csak minimálisan szükséges, tehát nem szabad túlságosan se beavatkozni az ivóvízbe. Ebben az üzemben csak azokat a paramétereket távolítjuk el, amelyek problémásak. Ezek pedig a vas, a nitrogéntartalmú vegyületek, illetve az arzén.”

Az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszeripari termék - hangsúlyozta a közvállalat igazgatója. „A víz míg eljut a kútból az üzemen keresztül az utolsó fogyasztóig, rengeteg utat, időt tesz meg. Ez alatt vigyáznunk kell arra, hogy bakteriálisan el ne fertőződjön. Erre szolgál az, hogy klórt használunk, tehát a törvény előírja, hogy bizonyos mennyiségű klórt adjunk a vízhez, ami meggátolja azt, hogy bármiféle bakteriális fertőzés vagy szaporodás történjen az ivóvízben.”

Ami Radanovácot és Palicsot illeti, Sugár György kiemelte, hogy az új vízgyár üzembe helyezése után jelentősen csökken majd az ivóvíz arzéntartalma a vezetékekben.

ivóvíz
víz
arzén
arzéntartalom
vízminőség
Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV
Sugár György

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:49

Biztonság és felelősség 2020

Ma tartja ötödik szakkonferenciáját a Tijana Jurić Alapítvány Biztonság és felelősség 2020 címmel. A témák között szerepel az is, hogy hogyan védhetjük meg a gyermekeinket az internetes világban.
16:29

Tatai vadlúd sokadalom

Rekordszámú vadludat figyeltek meg hétfőn a tatai Öreg-tavon, Magyarországon. Az 1980-as évek közepétől nem számoltak a madár- és természetvédelmi szakemberek annyi vadludat a tavon, mint december első napján.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.