Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Apczi Jenő

Keresztet állítottak a katonasírok előtt Magyarkanizsán

2022.11.02
17:42
2022.11.02
19:07
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsa önkormányzatának szervezésében idén is megemlékeztek az 1944-45-ben kivégzett ártatlan áldozatokról a Nagytemetőben. Megáldották az új keresztet is, amelyet az első világháborús katonasírok előtt állítottak fel.

A megemlékezésen a Cifraszűr vegyes kórus a Himnuszt, majd a Szózatot énekelte el. A helyszínen a Délvidék Kutató Központ alelnöke, Forró Lajos is beszédet mondott, aki a korabeli eseményeket elevenítette föl.

Forró Lajos, alelnök, Délvidék Kutató Központ: „Haladunk az úton, vannak ezek a megemlékezések, most már bátran beszélhetünk. Egy dolog maradt még: az újratemetése azoknak az áldozatoknak, akik még mindig a töltés mellett, dögtemetőkben vannak elföldelve. De én azt gondolom, ha ezen az úton tudunk tovább haladni, akkor erre is mihamarabb sor kerül.”

A megemlékezés végén az önkormányzat, a helyi közösség, és az oktatási intézmények képviselői megkoszorúzták az 1944-es áldozatok emlékművét, majd elhelyezték a kegyelet virágait az első világháborúban elesett katonák sírjánál is, ami az elmúlt időszakban, 1 millió dinárból került felújításra. Megújult a parcella, a keresztek és egy nagy keresztet is elhelyeztek, amelyet Horváth Ákos káplán szentelt meg. A beruházás Magyarkanizsa önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa segítségével valósult meg.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Bízom benne, hogy az ilyen jellegű – magyarságtudatunkhoz, kultúránkhoz, történelmünkhöz kötődő – projektekben az elkövetkező időszakban is tudunk majd együttműködni akár a főkonzulátussal, akár a Magyar Nemzeti Tanáccsal, hiszen két hét múlva nemzeti tanácsi választás is lesz.

A községben elsőként Adorjánon, majd Horgoson és Martonos, végül pedig Magyarkanizsán a Nagytemetőben került sor a megemlékezésre.

Magyarkanizsa
nemzeti tanácsi választások
1944-es áldozatok
1944-es megemlékezés

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.