Ugrás a tartalomra

Kerítéseket tett tönkre egy vaddisznócsorda

2017-10-08
09:09
2017-10-08
18:03
Forrás
Pannon RTV
Negyven vaddisznó vonult át Ilonafalván.

Vaddisznócsorda okozott károkat a Magyarkanizsa községben lévő Ilonafalu településen a héten. Az utcákon és a kerteken 40 vaddisznó vonult át, miközben kerítéseket döntött le. Az állatok Kishomok, illetve Kispiac felől érkeztek - állítják a helyiek. A riadt állatok állítólag fél órán át bolyongtak a faluban, majd több irányba szétszaladtak, a legtöbb visszafordult Kishomok felé.

A kispiaci-kishomoki határ felől váratlanul vaddisznó konda lepte el a falut, hatalmas riadalmat keltve a lakosok körében. Fazekas Rudolf azt mondja: volt, aki éppen óvodába vezette unokáját. „Átmentek a falun, kitörtek egy pár kerítést és kaput. Körülbelül negyven vaddisznó volt, ahogy számolgatták. A csorda egy része a boltnál leszakadt, a tejcsarnoknál lementek a rétre.”

Több lakóház udvarának kerítését átszakították - mesélik a helyiek. Az ilonafalviak azt mondják: ilyet még sohasem tapasztaltak. A mintegy 40 vaddisznóból álló csordát egy nagyjából 150-200 kilós vadkan vezette és körülbelül fél óráig tartózkodtak a falu területén, majd pedig ahogy jöttek, úgy el is mentek a templom irányába, Kispiac, illetve Kishomok felé.

Legalábbis nagyobb részük arra ment vissza, de mivel három vezérkan is volt köztük, több irányba szakadtak. Egy-egy kisebb konda az oromhegyesi határ, valamint az ilonafalvi rét felé vonult. Egyikük a főúton szaladt át - állítja Jovan Bjelica. „Láttam, ahogy átszalad az úton és elmegy a rét irányába.”
 

A vaddisznók állandóan vándorolnak. Nem ritka, hogy lakott területre is betévednek, ekkora csordával azonban még senki sem találkozott - állítják a vadászok. Goran Bošnjak azt meséli, hogy mindent letaroltak, ami útjukban állt. Elöl három kan futott. „A drótkerítéseken keresztül úgy mentek, mintha nem is léteznének. Nem is lassítottak, ők hárman mentek előre, utánuk a kocák, süldők, malacok. Egyik utcában egy vaskerítésen is keresztül mentek, mintha nem is létezne. Betonkerítés volt, a teteje vas, azon is áttörtek.”

A vadászok sem tehettek semmit, mert lakott területen nem lőhetnek és minden vadászatot előre be kell jelenteni. Szerencsére az emberekre nem támadtak, mert a vaddisznók riadtak voltak és menekülni próbáltak.

vaddisznó
csorda
vadkan
Ilonafalu
Magyarkanizsa

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű

A termálfürdő helye

Új termálfürdő épül Topolyán

A közbeszerzési eljárás megtörtént, az engedélyeket kiadták, így minden készen áll ahhoz, hogy egy új termálfürdő épüljön Topolyán.
Horgosi Szüreti Napok

Szüreti Napok Horgoson

Kiállításmegnyitókkal kezdődtek a 28. Horgosi Szüreti Napok rendezvényei. A sportversenyekkel és gyermekprogramokkal tarkított eseményre külföldről is érkeztek vendégek.