Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Készíts robotot!

2021.12.21
18:01
2021.12.21
20:06
Forrás
Pannon RTV
Robotépítő versenyt hirdetett középiskolásoknak az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága. A díjátadó ünnepséget délután tartották meg a Than Emlékházban.

Szemei vannak ennek a programozott autónak, így képes kikerülni az útjába kerülő akadályokat. Nagy Richárd, az adai Műszaki Iskola diákja készítette az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága által meghirdetett robotépítő versenyre, amit meg is nyert.

"Erre a versenyre egy robotautóval készültem, aminek az a funkciója, hogy tud akadályokat magától kikerülni, és ezt egy távolságérzékelővel tudja megvalósítani egy szervómotor segítségével, amivel körbenéz szépen."

A törökbecsei Középiskola pókrobotja a második helyet érdemelte ki. Csapatmunkával készült el.

Stefan Topalović, a törökbecsei Középiskola diákja: "Egy elromlott robot inspirált bennünket az elkészítésére, újra megcsináltuk. Először megpróbáltuk megjavítani a régit, végül ezt készítettük el. A robotunk egy program szerint működik."

Pannon RTV

Sulc Martin, az óbecsei Műszaki Iskola diákjai videón mutatta be a Koponya nevet viselő robotját, amellyel a harmadik helyet sikerült megszereznie.

"A lényege az, hogy követ egy fekete vonalat, úgy működik, hogy van kettő darab szeme, és látja, hogy hova kell menni. Mindenkit szeretnék arra buzdítani, hogy aki még nem próbálta ki a robotikaprogramozást, az tegye meg, hiszen nagyon jól lehet vele fejlődni, és egy nagyon élvezetes dolog."

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázatán nyert támogatást az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága a Készíts robotot! vetélkedő megszervezéséhez. Három iskolából öt pályamunka érkezett be.

Pannon RTV

Dosztán Tibor, az Innova Alkotók és Újítók Társaságának elnöke: "A robotoknak valamilyen funkciót kellett, hogy végezzenek, tehát a lényeg nem az volt, hogy csak egy robotot összeállítanak és nézzük, hanem annak funkciót is kellett végezni, ami be van programozva, és az alapján dolgozik."

Az első díjazott jutalma egy laptop volt, a másodiké egy nyomtató, a harmadik helyezett pedig egy adathordozót kapott.

robot
verseny
Óbecse
nyertes

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.