Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Két és fél évszázados gyógyszerészeti hagyomány

2020-08-07
21:10
2020-08-08
18:02
Forrás
Pannon RTV
245 éves hagyománya van a gyógyszerészetnek Nagybecskereken. A két és fél évszázad alatt felhalmozott gyógyszerészeti örökséget kívánja megmenteni az enyészettől egy helyi gyógyszerész.

Muzslya bejáratánál, a Madách Imre és a Radnóti Miklós utca sarkán levő Szentendre gyógyszertár több mint egy egyszerű patika. Az, akit nem csak a gyógyszervásárlás, hanem a gyógyszerészet története is érdekel, megnézheti a szomszédos múzeumot is, ahol Stevan Vukov gyógyszerész háromezer tárgyat felölelő gyűjteményét csodálhatja meg.

„Minden tárgynak megvan az anyagi értéke, de elsősorban szellemi érték. Az igazi érték az, hogy mindezek a tárgyak egy helyen vannak. Többségükről tudjuk, hogy kinek a tulajdonát képezték és mire szolgáltak. Ezeknek az igazán nagy embereknek a múltját megismerve önmagunkat és a jelenünket is gazdagítjuk.”

Betérve ide az embernek az a benyomása, hogy megállt az idő. Ugyanakkor minden tárgy egyben a vidék fejlődéséről is tanúskodik.

„A gyógyszerészetnek és az egészségkultúrának döntő jelentősége volt Bánát fejlődése szempontjából. Bánát ugyanis gyakorlatilag az átfogó egészségügyi intézkedéseknek köszönve vált olyan területté, amely a megélhetés szempontjából vonzóvá vált, a ma is itt élő nemzetek számára.”

A gyógyszerészet sokáig kizárólag a férfiak tevékenysége volt. Ritkán voltak hölgyek fehér köpenyben. Bárány Bélának, a nagybecskereki gimnázium professzorának azonban mind az öt lánya gyógyszerész lett. A család sok személyes tárgyát is sikerült megőrizni. A gyűjteményt nem csak a helyiek, hanem sok turista is felkereste már. A koronavírus-járvány idején főként Belgrádból érkeztek látogatók.

gyógyszerész
gyógyszerészet
hagyomány
évszázados
Nagybecskerek
Muzslya
Bánát
egészségügy
mocsaras

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:45

Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén Szocsiban, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.