Ugrás a tartalomra

Két év múlva szelektíven szállíthatják el Szabadkán a hulladékot

2021.06.03
11:57
2021.06.03
17:12
Forrás
Pannon RTV
Szelektíven gyűjthetjük és tehetjük majd ki a szemetet Szabadkán és a környező településeken, valamint újabb csatornahálózat is kiépülhet Szabadkán, Palicson, Bajmokon és Csantavéren.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az ezekre vonatkozó rendeleteket szavazta meg Szabadka Város Képviselő-testülete.

A koronavírus-járvány miatt számos programot kellett elhalasztani Szabadkán, ami miatt a város több bevételtől is elesett. Azonban a 2020-as év költségvetésének több mint 90 százaléka megvalósult. Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén elhangzott, a tavalyi költségvetés 5,43 százalékkal nagyobb volt, mint a 2019-es.

Veljko Vojnić, szabadkai frakcióvezető, SZHP: „Nem történt pénzpazarlás, vagyis a költségvetés felhasználásának ez a százaléka azt mutatja, hogy a költségvetés valóban megtervezett volt, a szükségletekkel összhangban történt a költekezés. A legnagyobb szükség a szociális, az egészségügyi szférában volt. Elmondhatom, hogy a költségvetés több mint 92 százaléka megvalósult, úgyszintén, ha az oktatásról van szó.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Környezetvédelmi szempontból is nagyot léphet előre a város. Szelektíven gyűjthetjük és tehetjük majd ki a szemetet Szabadkán és a környező településeken. Az erre vonatkozó rendeletet megszavazta a VKT. Ez azt jelenti, hogy kék, zöld és sárga zsákokba, illetve kukákba kell majd gyűjteni a hulladékot, amit el is szállítanak. Erre azonban minimum két évet várni kell, mivel a megszavazott rendelet csak a jogi alapot teremti meg ehhez.

Miroslav Milojević, frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Mintegy 20 évet vártunk, hogy egy ilyen döntést meghozzanak a hulladék szelektív gyűjtéséről és ezt végül meghozták. Ebben a határozatban részletesen ki van dolgozva, és nem találtunk semmi okot, ami miatt ellene szavaztunk volna. Ezért támogattuk ezt a döntést, ami valóban késik 20 évet Szabadkán, mert ez ökológiai kérdés, és nem csak a szemét ökológiai probléma.”

Pannon RTV

Az ülésen a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat működési tervének módosítása is napirendre került, ugyanis a város pályázik a Tiszta Szerbia elnevezésű program forrásaira. Amennyiben sikeresek lesznek 110 kilométer csatornahálózat épülhet ki Szabadkán és a környező településeken.

Nágel János, szabadkai frakcióvezető, VMSZ: „Ha ez a program megvalósul, Szabadka területén 50 kilométer szennyvízelvezető csatorna, Palics területén 10 kilométer, Bajmok és Csantavér területén pedig 25-25 kilométer szennyvízcsatorna fog kiépülni, azzal, hogy az utóbbi két településen tisztítóberendezést is installálni kell.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ezzel az elmúlt 50 év legnagyobb közműfejlesztése valósulhat meg - mondta dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai VKT elnöke.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Ez azt fogja eredményezni, hogy ezeken a településeken jobbá válik az életminőség és megvalósul a programoknak az a pontja, legalábbis ezekre a településekre vonatkozóan bizonyos mértékben, hogy ne csak a városközpont fejlődjön, hanem egyenletesen fejlődjön a városhoz tartozó minden település.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az ülésen egyéb személyi jellegű kérdésekről is döntöttek.

szelektív
hulladek
Szabadka
VKT
Városi Képviselő-testület
regionális
hulladéktároló

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.