Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Kevés az aszfalt, sok a sár

2023.01.16
14:06
2023.01.16
16:36
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan javítják az utakat Kispiacon. A település nagy területen fekszik, és kevés az aszfaltozott útszakasz, így a helyi közösség, lehetőségéhez mérten, igyekszik minden nehezen járható útszakaszt felújítani, járhatóvá tenni.

Nagy a sár Szalatornyán. A kis település Kispiachoz tartozik, és három-négy földes utcából áll. A szalatornyai út hossza körülbelül egy kilométer, és igen forgalmas, hiszen a helyi és a noszai polgárok is használják. Almási Tibor itt él, mint mondja, csapadék után és a téli időszakban mindig nehéz a közlekedés.

„Ha nagyobb eső esik, akkor itt elég nagy sár van. Traktorokkal járnak, összevágják az utat, úgyhogy elég rossz az út minősége. Most is egy kicsit meg lett javítva, egy kicsit össze lett gréderezve az út, de ez nem sokat jelent eső esetén, és ilyenkor csak a probléma van."

Kispiac Helyi Közössége igyekszik a polgárokat a maga módján támogatni és segíteni – nyilatkozta Szarapka Ede,a helyi közösség elnöke. Hozzátette, a falu 3 ezer 700 hektáron terül el. 24 bejegyzett utcából áll, melyből csak 8 teljesen és 4 félig lett kiaszfaltozva. Számos utca és útszakasz van, mely zúzott aszfalttal vagy cseréptörmelékkel borított. Míg a faluban volt helyi járulék, addig a vezetőség ezt a gondot tudta orvosolni. A problémát még jobban nehezítette az, hogy az ezzel kapcsolatos köztársasági törvény is változott, mely értelmében a helyi közösségek nem jogosultak a helyi utak karbantartására.

„A helyi közösség bizonyos forrásokból évente megpróbál tört csempét beszerezni a kanizsai gyárból, valamint együttműködik a Vojputtal. Egy nagyon nagy mennyiségű földet kaptunk, amelyet erre a célra idén tavasszal megpróbálunk felhasználni."

Folyamatos a munka a helyi közösség területén, az elmúlt hónapokban például a Kispiacot és Ludast összekötő szakaszt is javították, de a Sógor és a Kincstár utca is mart aszfaltburkolatot kapott.

Kispiac
Szalatornya
útfelújítás

Most

Népszerű