Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kezdődik Szabadkán a Pfizer-vakcina második dózisának beadása

2021.01.27
10:35
2021.01.27
17:48
Forrás
Pannon RTV
Terepen és az új városházán is folyik az immunizáció.

A Szabadkai Egészségház mobil egészségügyi csapata először a Gerontológiai Központ 150 gondozottját oltja be, akik már két héttel ezelőtt felvették az amerikai-német oltóanyag első adagját.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Egy hét alatt 4100 személy vette fel az oltást Szabadka Város területén. 1300-zal többen kapták meg a vakcinát, mint ahány polgár szerepelt a regisztrált önkéntes jelentkezők nyilvántartásában. Kedd óta kizárólag a vakcinnációs terv, vagyis az előzetes regisztráció alapján oltanak Szerbiában. Ivanka Beoković, igazgató, Szabadkai Egészségházak: „Csak azokat a polgárokat, akik rendesen megkapták az időpontjukat az e-Uprava portálon való jelentkezés után. Ez valóban jó és hatékony megoldásnak bizonyult, mert nincs nagy tömeg és nem kell sokáig várni. Időnként szinte semmit sem kell várni. Úgyhogy csendes volt, és tegnap 328 önkéntest oltottunk be. Ma az a tervünk, hogy 432-en vegyék fel az oltást az e-Uprava listája alapján. És még egy tervünk van ma, ugyanis ma kezdjük a második dózisok beadását, ami annyit jelent, hogy újabb 444 dózis Pfizer-vakcina érkezett.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Hosszú sorban várakoztak az oltásra jelentkezők szerdán is a szabadkai oltóhely előtt. A horgosi 87 éves Beszédes Jánost szabályszerűen regisztrálta a lánya az e-Uprava portálon keresztül, és menetrend szerint, gond nélkül vehette fel a kínai oltóanyagot. „Nehogy valakit megmérgezzek, megbetegítsek, akkor inkább én is felveszem. Eddig egészséges vagyok, nincs semmi bajom, járunk, piacozunk, mozgunk, kocsit hajtok, megvan az egészség, eddig jó. Tovább hogyan lesz, nem tudom, ha ennél rosszabb lesz, akkor visszajövök és megmondom.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A krónikus betegek számára fontos, hogy mielőbb védetté váljanak a koronavírussal szemben, azonban akinek valamilyen allergiás panasza van, azt leginkább elutasítják, sőt aki nemrég vette fel az influenza elleni védőoltást, annak egy ideig várnia kell a koronavírus elleni oltóanyag felvételével. Palágyi Teréz, Palics: „Én nem kaptam meg, mert én tíz napja vettem fel ezt a rendes influenza elleni vakcinát, mert az ősszel nem kaptam, nem volt, és most mondták, hogy majd 28 napot nekem várnom kell.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A hét elején 780 kínai gyártású Sinopharm oltóanyagot kapott Szabadka. Csütörtökön újabb szállítmány érkezik.

Szabadka
vakcina
védőoltás
oltás
Pfizer-féle vakcina
kínai vakcina
Gerontológiai Központ
új városháza

Most

21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű