Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kézilabda akadémia és iskolai kollégium épül Adán

2020-06-09
23:54
2020-06-10
14:45
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság minden részéről várja majd a tehetséges sportolókat a magyarországi támogatással megvalósuló adai kézilabda akadémia. A településen a Műszaki Iskola mellé pedig kollégiumot terveznek építeni.

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör 1991-ben alakult. Jelenleg több csoportban folyik a munka.

Az egyesület székházának sorsa egy ideig bizonytalan volt, azonban ezt a problémát sikeresen megoldották.

Varga Lívia, elnök, Vadvirág Hagyományápoló Kör: „Már 25 éve laktunk ebbe az épületben, tehát e falak között nagyon sok generáció felnőtt. Ennek az épületnek a sorsa a vagyon-visszaszármaztatás miatt kérdésessé vált, de hála Istennek erre az időre már ezek a dolgok letisztultak, és a jogviszonya ennek az épületnek teljesen kialakult és rendben van.”

Az adai Műszaki Iskolának 381 diákja van, közülük 360 magyar. Az intézményen három évvel ezelőtt már kicserélték a nyílászárók egy részét, a jövőben pedig szeretnék a többit is, valamint az elektromos hálózatot, a tetőszerkezetet, a tanműhely homlokzatát és a sportcsarnokot is szeretnék felújítani. Emellett egy kollégium felépítését is célként tűzték ki.

Gilice Hilda, igazgató, Műszaki Iskola, Ada: „A diákotthon az iskola melletti telken kerülne felépítésre. Ehhez már a műszaki dokumentáció elkészült. A jelenlegi helyzet szerint 65 fő tudna szállást kapni a kollégiumban. Azokat a tanulókat szeretnék elszállásolni, akik iskolánkba járnak. Emellett nagyon sok Határtalanul programunk van, és nagyon fontos számunkra, hogy Magyarországról vagy más országból érkező tanulóknak is tudnánk helyet biztosítani.”

Vajdaságban magyarországi támogatással több sportberuházást terveznek megvalósítani az eddigiek mellett. Adán kézilabda akadémiát hoznak létre. Több kiváló játékos is kikerült már az adai klubból, mint például a többszörös jugoszláv válogatott Galic Zita, vagy a világklasszis kapus Sterbik Árpád.

Tóbiás József, az adai férfi kézilabdaklub elnöke: „Az már köztudott, hogy az adai kézilabdaklubnak nagyon jó kapcsolatai vannak a Magyar Kézilabda Szövetséggel. A Magyar Kézilabda Szövetség úgy a női, mint a férfi kézilabdaklubot támogatja. Egy olyan központ alakul ki Adán, amely felöleli egyelőre csak a környékbeli klubokat, de hosszú távon természetesen szeretnénk szélesíteni. Pásztor elnök úrral az infrastrukturális fejlődés lehetőségeiről beszéltünk, amely természetesen egy új sportcsarnok építését jelentené, ennek összevonását a kollégiummal és a középiskolával.”

A VMSZ elnöke Adán a párt helyi szervezetének tagjaival és vendégeivel végigjárta azokat a beruházási helyszíneket, amelyek a községi szervezet terveiben szerepelnek. A közösség erősítése is a látogatás céljai között szerepelt - mondta Pásztor István.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Hogy erőt merítsek abból a bátorságból, ami sugárzott belőlük. Abból az optimizmusból, abból az alapállásból, ami kitapintható a levegőben. Meggyőződésem, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati listája is itt Adán kiválóan fog teljesíteni június 21-én.”

Az adai látogatás lakossági fórummal ért véget.

Ada
Választások 2020
VMSZ
kézilabda
Akadémia
kollégium
Műszaki Iskola
vadvirág
Pásztor István
Tóbiás József
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

13:58

Ana Brnabić ismertette az új kormány céljait

Ana Brnabić szerb kormányalakító ma délelőtt a parlamentben ismertetett expozéjában hangsúlyozta, hogy az új kabinet a politikai és a gazdasági folytonosság kormánya lesz. Hat célt emelt ki, ezek közül a polgárok egészségét nevezte a legfontosabbnak.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.