Ugrás a tartalomra

Kiállítással, irodalommal, zenével ünnepelték Topolyán a magyar kultúra napját

2023.01.21
13:37
2023.01.21
16:38
Forrás
Pannon RTV
A Művelődési Ház kiállítási termében megnyílt Silling N. Mária pasztellképeinek kiállítása.

A képzőművészet, irodalom és a zene nyomvonalán ünnepelték a magyar kultúra napját Topolyán a Kiss Lajos Néprajzi Társaság szervezésében.

A Művelődési Ház kiállítási termében megnyílt Silling N. Mária pasztellképeinek kiállítása, Lovas Ildikó íróval az ízlésről beszélgetett Szőke Anna, a társaság elnöke valamint megzenésített Petőfi versekkel foglalkozott Kónya Sándor és a Petőfi év kapcsán Lukács Lilla, a VM4K munkatársa tartott előadást.

Angyalok, egyházi szobrok ihlette vitrázsszerű képek, szabad asszociációk, figurális kompozíciók - új korszakának képeit hozta el Silling N. Mária, kupuszinai képzőművész a topolyai Művelődési Házba, a magyar kultúra napja alkalmából.

"A kupuszinai népviselet színei, ugye. Itt aki ismeri a viseletünket, az fölismeri a színek által, kék, rikítós kék, ugye, mert a kupuszinai népviselet akkor szép, amikor minél több szín van rajta. Mondjuk, ha valakinek zöld szoknyája van, akkor piros mellényt, vagy narancssárga kötött pulóvert vesz föl, a köténye vagy, fekete vagy kék, és itt az én képeimen is dominál a kék szín, de úgy néha beleteszek egy kis pirosat is, hogy szebb legyen."

Az ízlés nem úgy alakul, hogy alakítják, hanem csiszolódik benyomások által, eltérő impulzusok hatására - ez a Lovas Ildikó-idézet szolgált alapul a topolyai kultúra napi beszélgetéshez. Minden, amiben nevelődünk, első gyerekkori emlékeink, azok, amelyek meghatároznak bennünket - véli a József Attila-díjas író.

"Minden, ami bennünket mondjuk megkülönböztethető az amerikanizálódott világtól, ettől a globális világtól, tehát a lokalitás ereje az, ami bennünket meg tud tartani a magyar kultúrában. A lokalitás az, ami szerintem mindig újra és újra felfedezhető és kifogyhatatlan, mert új alkotások születnek, és a kultúra az úgy teremtődik az alkotások által, meg természetesen a hagyományőrzés által is, de azért az mégiscsak aki előadja a népdalt, az önmagát is belerakja, nemcsak egyszerűen előadja."

A rendezvény célja a jellemünket és identitásunkat meghatározó, sorsformáló emlékeink felidézése. Kultúránk fenntartása elsősorban az otthonról hozott alapokra támaszkodik - véli Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke.

"Erre a szülőknek is egy kicsit készülni kell, és hát nem elhanyagolható, hogy mennyire énekelnek gyermekdalokat otthon a családban. Erre alapozom én mindig a kultúránkat. Innen indul. Hát utána az iskola, ha odateszi magát, akkor jó. Erre nem tudok mit mondani. Művelődési egyesületek viszont sokat tesznek mostanában kultúránk megőrzéséért."

Bemutatták a VM4K Mozdulj! Petőfi! programsorozatát valamint Kónya Sándor, a 200 évvel ezelőtt született költő megzenésített verseit mutatta be.

magyar kultúra napja
Topolya
ünnepség
kiállítás
Silling N. Mária
Lovas Ildikó

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.