Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Királyhalmi falunap - baráti sütés-főzés a parkban

2022.05.22
12:56
2022.05.22
16:20
Forrás
Pannon RTV
A 1990-es évek eleje óta, kisebb megszakításokkal, minden év május második felében rendezik meg Királyhalmon a falunapot. Célja a barátkozás, a közösségépítés, a közös főzés, verseny nélkül. Idén birka rotyogott a bográcsokban.
Pannon RTV/Szalai Adrián

A királyhalmi falunap délelőtti programja minden évben egy baráti sütés-főzés, a helybeli kultúrotthon előtti parkban. Az idei falunap tematikája a birkapörkölt volt. Bajtai Pál, a Királyhalmi Borászok csapatának főzőmestere egy idősebb birkapásztortól tanulta meg az étel elkészítését. „Só, paprika, bors, babérlevél, és jó hús hozzá, meg persze, vöröshagyma. Ez az egész főzőtechnika titka. Azzal, hogy türelmesen kell főzni, lassú tűzön, szeretettel. Az aki szereti a birkapaprikást, szépen meg is tudja főzni.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Bojan Pejić Gavran és a Šogi 024 csapata az ifjabb generációt képviselte. „Azért jöttünk el, mert a sógorom királyhalmi, ezért is Šogi a csapat neve. Meg szeretnénk mutatni, mit tudunk mi, fiatalok. El kell árulnom, mi most egy kicsit kísérletezünk. Igazi receptünk nincs, majd megpróbáljuk valahogy, és ha jól sikerül, akkor az elkövetkező években is eljövünk.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Sok éve jó kapcsolatot ápol a királyhalmiakkal a falu testvértelepülése, a szomszédos magyarországi Ásotthalom. Papp Renáta alpolgármester szerint ez annak köszönhető, hogy nagyon erős a civil kötődés a két település között. „Ez azt jelenti, hogy rendszeresen látogatunk egymás rendezvényeire, a gyermekcsoportok, népdalkörök, rendszeresen fellépnek Ásotthalmon, legközelebb majd a Nemzeti Összetartozás Napjára várjuk a királyhalmiakat, amelyet itt a határ túloldalán, a Délvidéki Emlékparkban fogunk megrendezni.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ez egy tökéletes alkalom, amikor barátságban, jókedvben tudnak eltölteni az emberek egy vasárnapi napot. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, mondta Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség elnöke. „Igazából én ezt egy csapatépítésnek nevezném, hiszen nincsen verseny jellege a főzésnek. Itt a szomszédos települések, civil szervezetek, csoportosulások, sportegyesületek gyakorlatilag kijönnek, hogy együtt ünnepeljük a királyhalmi falunapot.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A királyhalmi falunapi rendezvény megszervezésében a Homokszem Civil Szervezet is segédkezett. Egyébként a Homokszem még március folyamán elektronikai és fémhulladék gyűjtési akciót szervezett, amelynek bevételéből egy csocsóasztalt vásároltak. Ezt a falunap alkalmából a gyerekek ki is próbálhatták a helyszínen.

Szabadka
Királyhalom
falunap
Katona Róbert
Bajtai Pál
Papp Renáta

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű