Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

A kishegyesi templombúcsú köré épülő rendezvénysorozat utolsó napja

2021.08.01
15:28
2021.08.01
16:00
Forrás
Pannon RTV
A reggel hagyományos lovas felvonulással indult, valamint hagyományőrző tűzoltó-bemutatót is tartottak.

Utolsó napjához érkezett Kishegyesen a Szent Anna-templombúcsú köré épülő rendezvénysorozat. Izgatottan készültek a kishegyesiek, hogy lovakkal és fogatos járművekkel birtokukba vegyék a falu utcáit. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a hagyományos Anna-napi felvonulás, ezért idén a szokásosnál is nagyobbnak tűnt a lelkesedés a falu egyik legjelentősebb eseménye iránt.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Még a kánikula sem vette el a helyiek kedvét attól, hogy jól érezzék magukat. A hőséget a lovak is jól bírták. Lőrik János, Kishegyes: „Fel vannak készítve maximálisan. Nincs velük semmi probléma. Bírni fogják. Egy kicsit meleg van rájuk, de kibírják.”

A menet Kishegyes utcáin végigvonulva a központban lévő kopjafához érkezett, ahol a lovasok több kört is tettek. Benkó Klarita, Kishegyes: „A párom fiákerrel ment én pedig a spediterrel. Jól viselkedtek a lovak. Jók voltak, szelídek, nincs velük gond, nem idegesek.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A kopjafánál hagyományőrző tűzoltó bemutatót is láthattak az érdeklődők. Kurin Ákos, alelnök, Maronka Károly Tűzoltó Egyesület, Kishegyes: „Korhű ruhákban ugyanúgy a tűzoltók és a mentők, és korhű felszereléssel próbáltuk azt imitálni, hogy elődeink körülbelül 100 évvel ezelőtt a térségünkön hogyan oltottak tüzet.”

A falu vezetősége elégedett az események látogatottságával. Sándor István alpolgármester szerint mindenki találhatott magának érdekes programokat. „Itt tulajdonképpen a művelődési egyesület, a helyi civil szervezetek, a lovasok, a tűzoltók, a női fórum, a nagycsaládosok, mindenki a falu apraja-nagyja aki él a közösségben azok szervezik, azok adják a programnak a magját. Az idei Anna-napokról azt tudom elmondani, illetve állítom hogy sikeres lett, nagyszabású.”

A lovas felvonulást és a tűzoltók bemutatóját ünnepi szentmise követte a kishegyesi Szent Anna templomban.

templombúcsú
Kishegyes
Szent Anna

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.