Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Kivágták a Korzón lévő hársfákat

2018-12-06
13:31
2018-12-12
08:30
Forrás
Pannon RTV
A közeljövőben hétéves ezüst hársakat ültetnek majd a helyükre - olvasható a szabadkai kommunális titkárság és a kommunális szakszolgálat közleményében.

A szóban forgó 11 fát több mint húsz évvel ezelőtt ültették, öntözésüket azonban nem tudták megoldani. Az új fák ültetésekor ezt a problémát is kiküszöbölik. A munkálatokat Szabadka Város költségvetéséből finanszírozzák.

Csütörtök délelőtt a szabadkai Korzón szétfűrészelték, szétszerelték a hársfákat övező padokat, hogy később gyökerestől, tövestől szedjék ki őket. A szakemberek szerint ezek a hársfák betegek voltak és a helyükre tavaszra egy új fajtát, ezüst-hársfákat telepítenek majd.

A sétálók döbbenten figyelték, mi történik. Egyesek elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy éppen az ünnepek közeledtével fogtak hozzá a munkának. Mások nosztalgiával emlékeztek, milyen jó volt nyáron a fák lombjai alatti hűvösben, az azokat körülvevő padokon megpihenni.

Đorđe Bućan: „Talán nem tudtak elegendő vizet felszívni a kövek alól, valószínűleg ezért is haltak el lassan. Én nagyon örülnék annak, ha megint valami hasonló fajta fát ültetnének, ami majd a város dísze lesz.”

A fák kiszedését a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat végezte el, míg a fákat körülvevő padokat a Rasveta Kft. szerelte szét. A három évtizeddel ezelőtti fajtaválasztás nem volt megfelelő, a hársfák nem fejlődtek ki, az öntözésük sem volt megoldva, ezért kellett őket kiszedni.

Osztrogonác Simon, mezőgazdasággal megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „A napokban egy határozat született a város részéről, hogy ezeket az elöregedett fákat eltávolítják, kivágják a Korzóról és helyükre új, de többéves fákat fognak ültetni, és megoldják a fáknak az öntözési lehetőségét is.”

A szabadkai kommunális titkárság és a kommunális szakszolgálat közleményében azt írták, a közeljövőben 11, sokkal ellenállóbb, hétéves ezüst-hársfát telepítenek a kivágottak helyére. Ezek jobban bírják a meleget és nem annyira vízigényesek. Az új fák ültetésekor az öntözés problémáját is kiküszöbölik. Az ezüst-hárs darabonkénti beszerzési ára 8000 dinár, azaz a 11 új fa és a munkálatok összértéke mintegy százezer dinár, amit a városi költségvetésből biztosítanak.

A régi, most kivágott hársfák tehát nem váltak be, a szakemberek szerint viszont az újonnan telepítendő ezüst hársok gyorsan megnőnek majd, és lombjaik alatt már akár a jövő nyártól is hűsölhetünk. Azt mondják: szebb és jobb képet mutatnak majd ezek a szabadkai Korzón, mint a most kivágott régi, beteg hársfák. A tervek szerint a munkálatok befejeztével a Branislav Nušić utcában is kiszedik a fákat, és oda is újakat telepítenek. Itt azért van szükség a cserére, mert a fák gyökerei feltörték a járdát.

Szabadka

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.