Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

A kivégzett magyar áldozatokra emlékeztek Bajmokon

2021.11.02
14:35
2021.11.02
16:44
Forrás
Pannon RTV
Az Akácfa Emléktemetőben 252 ártatlan áldozatért égett a gyertya.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Megemlékeztek az 1944-45-ös ártatlan áldozatokról Bajmokon is. A helyiek az Akácfa Emléktemetőben idéztek fel a 77 évvel ezelőtt történt tragikus eseményeket, amikor 252 ártatlan áldozat vesztette életét.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A kegyelet harangjának megkongatása idézte fel a 77 évvel ezelőtt történteket az Akácfa Emléktemetőben. Szakács József mindössze kétéves volt, mikor édesapját elhurcolták. Mint mondta, ez az egész család későbbi életére rányomta a bélyegét. Az akácfához évekkel később félve merészkedtek ki. „Már négyéves voltam, amikor kezdtünk ide kijárni édesanyámmal. Addig nem mert ide kijönni senki. Csak a legbátrabbak jöttek, a legközelebbi hozzátartozók. De akkor is annyira féltünk, én 4-5 éves voltam, a szívem a torkomban dobogott.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke az eseményen hangsúlyozta, ma már nem rettegve emlékezünk. Ezért tisztelet jár azoknak, akik Bajmokon kialakították ezt emlékhelyet - tette hozzá. „Manapság, ilyenkor halottak napján, eljövünk, és emlékezünk azokra, akik csak azért haltak meg, csak azért kellett meghalniuk, mert magyarok voltak. Egy eszeveszett népirtásnak lettek az áldozatai. Ők a mai mártírjainak, abban az esetben is, hogyha nincs vérrokonság köztük, és a ma ittlevők között. Ők a vajdasági magyarság mártírjai.”

Az emlékhelyen a hozzátartozók mellett a Vajdasági Magyar Szövetség, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Mozgalom képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait. Ezt követően gyertyát gyújtottak a halottak lelki üdvéért.

Bajmok
magyar áldozatok
emlékezés
Dr. Pásztor Bálint
Akácfa Emléktemető

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.