Ugrás a tartalomra

A kivégzett magyar áldozatokra emlékeztek Bajmokon

2021.11.02
14:35
2021.11.02
16:44
Forrás
Pannon RTV
Az Akácfa Emléktemetőben 252 ártatlan áldozatért égett a gyertya.

Megemlékeztek az 1944-45-ös ártatlan áldozatokról Bajmokon is. A helyiek az Akácfa Emléktemetőben idéztek fel a 77 évvel ezelőtt történt tragikus eseményeket, amikor 252 ártatlan áldozat vesztette életét.

A kegyelet harangjának megkongatása idézte fel a 77 évvel ezelőtt történteket az Akácfa Emléktemetőben. Szakács József mindössze kétéves volt, mikor édesapját elhurcolták. Mint mondta, ez az egész család későbbi életére rányomta a bélyegét. Az akácfához évekkel később félve merészkedtek ki. „Már négyéves voltam, amikor kezdtünk ide kijárni édesanyámmal. Addig nem mert ide kijönni senki. Csak a legbátrabbak jöttek, a legközelebbi hozzátartozók. De akkor is annyira féltünk, én 4-5 éves voltam, a szívem a torkomban dobogott.”

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke az eseményen hangsúlyozta, ma már nem rettegve emlékezünk. Ezért tisztelet jár azoknak, akik Bajmokon kialakították ezt emlékhelyet - tette hozzá. „Manapság, ilyenkor halottak napján, eljövünk, és emlékezünk azokra, akik csak azért haltak meg, csak azért kellett meghalniuk, mert magyarok voltak. Egy eszeveszett népirtásnak lettek az áldozatai. Ők a mai mártírjainak, abban az esetben is, hogyha nincs vérrokonság köztük, és a ma ittlevők között. Ők a vajdasági magyarság mártírjai.”

Az emlékhelyen a hozzátartozók mellett a Vajdasági Magyar Szövetség, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Mozgalom képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait. Ezt követően gyertyát gyújtottak a halottak lelki üdvéért.

Bajmok
magyar áldozatok
emlékezés
Dr. Pásztor Bálint
Akácfa Emléktemető

Most

13:49

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.
11:53, Frissítve: 11:58

Hagyományos disznótor Szajánban

A szajániak a koronavírus-járvány előtti évben szervezték meg az első hagyományos disznótort. A kényszerszünet után tegnap újra megtartották a rendezvényt a helyi önkéntes tűzoltó egyesület szervezésében.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.