Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Kizsákmányolás, koldulásra kényszerítés - Küzdjünk ellene!

2021.10.18
13:56
2021.10.18
17:04
Forrás
Pannon RTV
Ma van az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja. A szabadkai önkormányzat ez alkalomból alakult munkacsoportja, amely tagja többek között a Tijana Jurić Alapítvány is, a Vöröskereszt szabadkai szervezetével karöltve számos programot szervezett
Pannon RTV/Huszár Dániel

A mai tevékenységek egyik kezdeményezője a Széchenyi István Általános Iskola volt, ahol délelőtt műhelyfoglalkozásokat tartottak a Vöröskereszt önkéntesei az elsős és nyolcadikos tanulóknak. Az iskola és a tanárok egyik feladata megismerni és felismerni azokat a jeleket, amelyek megmutatják, ha egy gyerek veszélyben van – mondta Vesna Weiss, az iskola igazgatója.

„Azt kell nézni, hogy miként viselkedik a gyermek a családban, az iskolában, hogyan barátkozik, milyen a kommunikáció, milyen az egészségügyi állapota és milyen életkörülmények között él a családban. Ahogyan mondtam, néha ezek az egyszerű szituációk tudják megmutatni nekünk is, hogy a gyerek veszélyben van.”

A Vöröskereszt szabadkai helyiségeiben a tanárok és tanítók számára is tartottak foglalkozást, a városközpontban pedig ismeretterjesztő anyagot osztogattak. Az emberkereskedelem bűncselekményét 3-tól 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják Szerbiában, ha az áldozat felnőtt személy, ha pedig gyermek ellen követik el, akkor 5-től 15 év a büntetés.

Ilija Đukanović, szociális ügyekkel megbízott városi tanácstag, Szabadka: „Minden statisztika szerint Szerbiában a 11 és 17 év közötti lányok vannak a legnagyobb veszélyben, míg a felnőttkorúaknál a 30 évnél fiatalabb nők. Általában mindig szexuális kizsákmányolásról van szó, természetesen az emberkereskedelem más formái is jelen vannak, mint a korai kizsákmányolás és koldulásra kényszerítés.”

A csapat célja az interneten leselkedő veszélyek ellen is felkészíteni a gyerekeket és a fiatalokat, ugyanis az utóbbi időben, főként a világjárvány kezdete óta ezek a problémák egyre inkább áttevődtek a virtuális világba a közösségi oldalakon, hamis profilokon keresztül.

emberkereskedelem
emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja
Weiss Vesna
igazgató
Széchenyi István Általános Iskola
szociális ügyekkel megbízott városi tanácstag

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.